EU ønsker masseutbygning av vindkraftverk, Senterpartiet tordner

Vindmølle fra Tysvær vindpark i Rogaland. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

EU ønsker å fase ut Russisk olje og gass, og ønsker å satse på massiv utbygning av vind og solkraftverk. Det betyr at Norge kan få flere vindkraftverk allerede i år.

Tekst: Philip Kollstrøm

– Vi må bli uavhengig av russisk olje, kull og gass. Vi kan simpelthen ikke lene oss på en tilbyder som eksplisitt truer oss. Vi må handle nå for å redusere konsekvensene av økende energipriser, spre vårt gasstilfang for neste vinter og akselerere overgangen til ren energi, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en pressemelding.

Russlanduavhengig innen 2030

Måten de ønsker å gjøre dette på er å sette i gang en masseutbygning av bærekraftige energikilder. Målet deres er å få dette ferdig allerede i år, slik at dem på lang sikt kan være helt uavhengige av russisk olje og gass. Senterpartiet i Rogaland kommer til å sette ned foten dersom det skal bli en større utbygning av vindkraftverk på Rogalands jord. 

— Problemet med vindkraft er at det ødelegger naturen, friområder og truer dyrelivet. Vi tenker det er bedre med flytende havkraftverk hvor det allerede er oljeplattformer. Det vil ikke ha en like stor påvirkning på naturen dersom vi blir nødt til å bygge, forklarer leder av Sp Rogaland Vidar Nedrebø.

Senterpartiet (SP) og Vidar Nedrebø, Rogaland på landsmøtet på Hamar. Foto: Terje Pedersen / NTB

På grunn av ACER Energipakken fra EU så kan EU ønske at Norge skal bygge flere vindkraftverk i Norge. Likevel så kan Norge velge å ikke bruke norske ressurser på å hjelpe Europa med energi-økonomien.

— Europa har mange landområder til å bygge vindmøller på selv. Vi bør heller ikke selge så mye av kraften vi lager her i landet ut. Dette ser vi nå med de skyhøye strømprisene, fortsetter Nedrebø

Kan bli flere havkraftverk

I dag er statsminister Jonas Gahr Støre i Danmark for å snakke med den danske statsministeren Mette Frederiksen. De skal snakke om dansk og norsk næringsliv og om framtidens hav vind. Det skriver NTB.

— Det som er fint med havkraftverk er at det også løser støyproblemet, og ikke har like stor innvirkning på naturen. I tillegg så vil det å bygge havkraftverk være viktig for næringslivet og eksporten av strøm. Vi ser at mengden av strøm vi eksporterer ut er for mye. Likevel tror vi at havkraftverk kan hjelpe til å lette på trykket, avslutter Nedrebø.

Noen som har vært sterkt imot vindkraft er Motvind Norge. De sier blankt nei til noe som helst utbygging av vindkraft i Rogaland, og tenker at man heller bør se på andre bærekraftige strømkilder.  

— Vi ser at det det koster for mye med vindkraft og havkraftverk i forhold til hva det produserer. Det er for mye støy, plager naturområder, og truer dyrelivet. Dette ser vi verken som godt økonomisk eller bærekraftig, forteller styreleder i Motvind Eivind Salen.

Eivind Salen er styreleder i Motvind Norge og er sterkt imot vindkraftutbygging i Rogaland. Foto: PRIVAT

Blir utbygning

I gårsdagens episode av Debatten på NRK så møttes olje- og energiminister Terje Aasland partiene, og Motvind Norge for å diskutere Europas motstand mot russisk olje og gass. Ved spørsmål om det skal bygges vindkraftverk i hagene til mennesker så kommer Aasland med et soleklart nei. 

—  Vi vil bygge ut på land, men ikke mot kommunenes vilje, svarer Aasland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *