Ukraina stopper matvare eksport – slik påvirker det Norge

Slik ser kornproduksjon ut i Europa. Foto (AP Photo/Vitaly Timkiv, File)

Ukraina forbyr eksport av flere typer korn og kjøtt ut året. Det kan skape matproblemer i lang tid i verden også Norge kan merke det framover.

Av NTB og Kevin Hansen

— Vi får korn fra Polen, Sverige og Tyskland så direkte matmangel vil ikke Norge få, men andre norske matprodukter kan gå opp i pris, sier professor i miljø- og utviklingsstudier ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU) Ruth Haug.

Ukraina står for rundt 30 prosent av verdens hvete- og byggproduksjon. Kunngjøringen som den ukrainske regjeringen la frem tirsdag nevner varene rug, bygg, sukker, salt, hirse og kjøtt som varene som vil ikke eksporteres ut året, ifølge Reuters. Hvete vil fortsatt eksporteres framover.

— Norge klarer å kjøpe korn uansett på verdensmarkedet fordi vi har mye penger, derfor vil vi ikke merke det direkte, sier Haug.

Det er stor bekymring for at det kan føre til store matmangler og høyere priser i hele verden. Spesielt er man redd for land som er avhengig av andre land sin matproduksjon.

— Land i Afrika, Midtøsten og Asia vil få store problemer av stopp i eksporten. Spesielt vil humanitær arbeid svekkes, sier Haug

Ukraina og Russland står idag til sammen for 50 prosent av kornforsyningene som brukes i FNs matvareprogram (WFP).

– Det er allerede 276 millioner mennesker i 81 land som lider under akutt hungersnød, konstaterte Martin Frick i WFP tidligere i måneden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *