Mener unnskyldning til homofile kommer for sent

Domkirken i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB

Bispemøtet kom nylig med en uttalelse der de la seg flate for måten kirken har behandlet homofile. 

Av Hedda Solbakken

– Et samlet bispemøte vil på nytt bekrefte alles menneskeverd, uavhengig av seksuell identitet. Vi erkjenner at kirken i liten grad har tatt inn over seg homofiles livssituasjon, står det i uttalelsen fra bispemøtet. 

Det er nå 50 år siden loven som gjorde det forbudt å være homofil ble avviklet i Norge. 

Nestleder i bispedømmet i Rogaland Thor Magne Seland har selv kjent på sterke følelser knyttet til måten kirken har behandlet homofili. 

–Jeg er 55 år gammel, så jeg var fem år da lovendringen skjedde. Det er litt rart å tenke på at jeg var født før det var lov å være homofil i Norge. 50 år er jo ikke så lang tid, sier Seland. 

Lang vei å gå

Daniel Bøhn Rainer er medlem i foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) og mener uttalelsen er bra, men at den kommer altfor sent. For at kirken skal bli et inkluderende samfunn mener Rainer det er viktig at det skjer endringer. 

– Det er viktig at det gjøres en innsats for at homofile inkluderes i kirken, og at skeive får mulighet til å søke på jobber de ofte har vært ekskludert fra, sier Rainer. 

Seland synes uttalelsen fra bispemøtet er et stort steg i riktig retning. Han synes det er bedre sent enn aldri, men synes ikke uttalelsen kom et sekund for tidlig. 

– Jeg møter fremdeles holdninger og uttalelser der jeg tenker jeg er glad for at jeg har tykk hud og ikke lar det gå inn på meg personlig, men jeg vet at det er en utfordring for veldig mange. Jeg ønsker at de som vokser opp og er unge i dag ikke skal møte de denne type fordommer, men at det skal være lettere å være den man er, sier Seland. 

Loven på det rette

Likestillings og diskrimineringsloven vi har i Norge tillater trossamfunn å unngå seg reglene om diskriminering. Alle bispedømmene i landet har likevel valgt å følge reglene, utenom Møre og Stavanger.

– Vi har fortsatt en vei å gå. Stavanger er ett av to bispedømmer som har en diskriminerende setning mot homofile i utlysningsannonsene sine. Det synes jeg er helt forferdelig, sier Seland. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *