Vanesa vil vite hvor pengene går: Støtter Ukraina på en annerledes måte

Mange ønsker å støtte Ukraina. Den siste tiden har flere donert penger til veldedige organisasjoner. Andre har sett på mer kreative måter å donere penger på, blant annet gjennom Airbnb.

Av Karoline Reme Mosland og Frøya Weaas

– Det er fint å kunne gi støtten direkte til de som trenger det, det er allerede så mange som donerer til de store veldedige organisasjonene. Da er det vanskelig å vite akkurat hva pengene går til, sier Vanesa Musemic Jarovic.

Jarovic følte seg hjelpeløs da krigen i Ukraina brøt ut. Hun hadde lyst til å hjelpe, men visste ikke hvordan. Tidligere har hun donert penger til veldedige organisasjoner. Denne gangen ville hun vite hvor pengene hennes endte opp. 

Inspirert på TikTok 

Jarovic fikk opp mange videoer på TikTok fra krigen. Der så hun blant annet en dame som hadde bestilt en Airbnb i Ukraina. Hun ble da inspirert til å gjøre det samme. 

–Jeg fikk direkte kontakt med de jeg leide hos. De var veldig takknemlige og vi utvekslet flere meldinger med hverandre, sier Jarovic.

På TikTok er det flere som deler ideer til kreative måter å støtte Ukrainere på. Etsy er en nettside der man kan selge håndlagde og vintage produkter. På TikTok er det mange videoer som oppfordrer til å handle her. Kunden forventer da ikke å få produktet, men gjør det kun for å donere penger direkte til selgeren. 

Tar saken i egne hender 

Jan Helge Vassbø er en av de som tok saken i egne hender. Etter en protest mot krigen samlet han inn penger og sendte en buss ned til Ukraina for å hente flyktninger. Nå er han der for å hente flere.

 –Vi må gjøre noe med dette nå, vi har bestilt en buss uten å ha penger. Det var veltet over av flyktninger på grensen. Vi måtte gjøre noe med det, sier Vassbø. 

Vassbø var med på å hente 63 flyktninger. De ankom Gjesdal Gjestgiveri denne søndagen. Her ble de møtt av mange frivillige, og det har blitt donert store lass med klær. Flere frivillige finner på ting med flyktningene, som blant annet å bli med dem på turer og fisketurer. 

Takknemlig for givergleden

Flyktninghjelpen har jobbet i Ukraina siden 2014. De setter stor pris på givergleden og omtanken som nordmenn har vist for ukrainerne i den tøffe tiden de står ovenfor. 

– Mange nordmenn bidrar nå med viktig støtte til organisasjoner som er på bakken i Ukraina og i nabolandene, sier Tiril Skarstein, presseansvarlig i flyktninghjelpen. 

Likevel mener hun at den mest effektive måten å støtte på , er ved å donere penger, da organisasjonene kan sikre at folk får det de faktisk trenger. 

– Pengene blir brukt til vår nødhjelpesrespons i Ukraina og nabolandene, sier Skarstein. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *