Ida Agathe (22) ville gjøre noe med ukulturen på byen

Doping og trakassering er bare noe av det Ida Agathe Hidle har opplevd på utesteder. I Oslo tok hun og venninnene saken i egne hender. Nå mener hun hjembyen, Stavanger, trenger samme løsning.

Ida Agathe Hidle mener hun og venninnene har funnet en løsning slik at de kan føle seg trygge på byen. Foto: Privat

Av: Hedevig Catharina Astrup

–Jeg var livredd og syntes det var skikkelig ekkelt, forteller Ida Agathe Hidle (22).

En kveld hun var ute på byen i Stavanger opplevde hun å bli forfulgt av en mann.

–Jeg ga han flere avslag i løpet av kvelden og til slutt måtte jeg gjemme meg. Da jeg gikk til vakten på utestedet, fikk jeg beskjed om at hvis jeg synes det var så ekkelt så måtte jeg dra hjem. Jeg måtte dra hjem, mens han fikk bli.

Nå er det et par år siden og Hidle har flyttet til Oslo. Der har hun opplevd det hun mener er en voksende ukultur på byen med ufine menn og venninner som har blitt dopet ned.

–Etter koronapandemien merket jeg hvor stor forskjell det var på å drikke med et par venner hjemme og hvordan det var ute på byen. Da det åpnet igjen ble jeg påminnet på hvor ekle noen folk kan være. Det ble en stor kontrast, sier Hidle.

Eget festkonsept

I håp om å gjøre utelivet i Oslo tryggere, bestemte Hidle og tre andre venninner seg for å lage sitt eget festkonsept for kvinner gjennom en studieoppgave.

Ida Agathe Hidle og venninnene tok inspirasjon fra et eventbyrå i England som boikottet utesteder etter for mye dop. Foto: Privat

–Målet er å skape trygghet og gi gjestene som kommer gode opplevelser. Derfor fokuserer vi på å leie inn kulturelle kvinnelige aktører som kan bidra med blant annet tatovering og maling.

Samtidig gjennomfører jentene en peptalk med vaktene før utestedet åpner og forteller hva de spesifikt skal passe på. Jentene går også rundt selv og har hengt opp plakater med kontaktinformasjon gjestene kan benytte seg av dersom de opplever noe ubehagelig.

Konseptet har jentene valgt å kalle Sunshine kollektiv. 

Hidle tror ikke bare det er i Oslo at ukulturen har vokst frem. Hun kjenner flere som har blitt trakassert og dopet ned i Stavanger, og tror et Sunshine kollektiv også kunne vært nødvendig i hjembyen.

–Det er mange som har kommentert på TikTok-brukeren vår at de har lyst på et slikt konsept i Stavanger, sier hun.

Jentene i Sunshine kollektiv bruker inntektene de får på bygge opp bedriften videre og betale kulturelle kvinnelige aktører som de leier inn på arrangementene. Foto: Privat

Vil ha kulturendring

–Det er et kult konsept og jeg ser behovet for det, men jeg tror heller det er en slags midlertidig løsning, sier Nora Holstad Nordmelan (25).

Hun er kommunikasjonsansvarlig i Amnesty Student Jus Stavanger og forteller at hun heller vil ha en kulturendring enn et eget utested for kvinner.

–Vi vil heller øke bevisstheten rundt for eksempel doping som vi opplever at har blitt et problem på byen.

Tidligere utførte Amnesty Student Jus Stavanger en spørreundersøkelse om neddoping på Universitetet i Stavanger, der de fikk inn til sammen 100 svar. Av disse 100 var det 80 prosent som svarte at de selv eller vennene deres har blitt dopet ned på byen. Flertallet var jenter.

–Vi tror at det er spesielt guttegjenger som synes det er gøy å se hva som skjer med dop på byen og at det ikke er han ene mannen som går inn for å dope ned en kvinne og utnytte seg av offeret. Hadde vi levd i en perfekt verden hadde vi ikke trengt å vurdere et eget utested for kvinner.

Nora Holstad Nordmelan fra Amnesty Student Jus Stavanger er positiv arbeid mot doping på byen. Foto: Privat