Nye varslingssystemer på sykehjemmene

Stavanger kommune har investert over 40 millioner kroner i et nytt varslingssystem for sykehjemmene. Dette gjør de for at hverdagen skal bli lettere for ansatte og pasienter. På Tasta sykehjem er det nye varslingssystemet allerede blitt tatt i bruk.

NYE ALRMER: Madeleine Thorkelsen med den nye alarmen, som skal gjøre hverdagen lettere for beboere og ansatte. Foto: Hanna Bongom

Av Hanna Bongom, Kristin Molvær og Henrik Hovi

– Det var behov for å bytte ut de gamle varslingssystemene, og vi er veldig fornøyd med å ha oppgradert til et bedre system. Det gjør at brukeren ikke er avhengig av å ligge i sengen og dra i en snor for å varsle om hjelp, sier avdelingssjef for e-helse og velferds teknologi i Stavanger kommune, Kristine Skjøthaug.

Tasta er det første sykehjemmet i kommunene som har tatt varslingssystemet i bruk for fullt. Varslingssystemet er koblet opp mot smarttelefonene til de ansatte. Når en pasient trykker på alarmen, får en ansatt varsling. De ansatte på Tasta sykehjem mener at dette er med på å effektivisere hverdagen.

– Vi er veldig fornøyd med å oppgradert til et noe som gir en bedre hverdag for beboere og ansatte, forteller avdelingslederen videre.

FØRSTE I STAVANGER: Her på sykehjemmet er pasientene trygge og fornøyde med det nye varslingssystemet. Foto: Hanna Bongom

– Noe av målet er å skape en økt trygghet for beboerne, men også frigjøre tid for helsepersonellet. Det gjør at de kan være der det trengs når det trengs, sier Skjøthaug.

Ifølge avdelingslederen faller en av to 80-åringer årlig, og 85% av skadene til 80-åringene skyldes fall. Mange av de som er på sykehjem er over 80 år, så de har en økt risiko for fall.

– Hvis vi vet at en pasient faller ofte, så blir er det mye tryggere om de kan varsle selv med sensor og alarmklokken, sier Madeleine Thorkelsen, helsefagarbeider på sykehjemmet.

Det gamle varslingssystemet er ikke i bruk lenger på Tasta. Målet er å få på plass det nye systemet hos alle sykehjemmene i Stavanger kommune

– Det blir en mye tryggere hverdag for pasientene, det er det viktigste. Det vil også bli mye lettere for oss ansatte, vi slipper like mange fysiske tilsyn, forteller Thorkelsen.