Han kom til Norge for å studere, nå har han ingenting å komme hjem til

Folket i Palestina står i en hverdag preget av krig og undertrykkelse. Nå studerer Karim Ismail i Norge med håp om en lysere fremtid.

Karim Ismail studerer i Norge, men har ingenting å dra hjem til. Foto: Kathrine Vikne Holth

Av: Kathrine Vikne Holth

Karim Ismail studerer i Norge. Han søkte seg til Universitetet i Stavanger for å utdanne seg som regissør. Nå er fremtiden usikker. 

Ikke trygt å komme hjem

Nablus er den største palestinske byen på Vestbredden. Byen har i lang tid vært okkupert av Israel. Nå er situasjonen forverret. Ungdommene som engang bodde der, har en ny hverdag i Norge.

– Det er ikke trygt å komme hjem nå i disse dager, forteller Ismail.

Videre sier studenten at Nablus by har over tre grenser som engang kunne krysses. Nå kommer ikke folk seg ut, de er stengt inne. Det er som et fengsel. 

Dype spor

Ingebreth Forus er leder i Palestinakomiteen i Stavanger. Han mener situasjonen er verre nå er tidligere. Forus har vært leder siden 1989. Annen hver lørdag har han holdt demonstrasjoner siden krigen startet.

Under et årsmøte var det rettet fokus mot konflikten i Gaza. Palestinske ungdommer uttalte seg om situasjonen. Foto: Kathrine Vikne Holth

En dag for mange år siden var Forus i Palestina på et møte. Der opplevde han en hendelse som har satt dype spor. 

– Jeg var på det gamle kontoret til PGFDU (som er et fagforeningssenter i Gaza og på Vestbredden. Jeg skulle en tur på do øverst i en sentrumsbygning i byen Nablus. Jeg kikket ut av vinduet, over til den andre bygningen. Der så jeg 3-4 israelske soldater med maskingevær på taket som siktet rett inn i fagforeningskontoret. Da skjønte jeg alvoret. 

Ismail er usikker på hvordan fremtiden blir. Han er fornøyd med den nye hverdagen her i Norge, men savner det som engang var hjemme.  

– Jeg har planer om å fullføre graden min her i Norge som regissør. Dette er paradis og der er det et helvete.