Nettbasert trening: – Det er lettere å skulke unna

De siste årene har online coaching vært en voksende trend. Flere mener det er en stor fordel at man ikke trenger å møte opp fysisk på trening, og at det blir lettere å komme seg over dørstokkmila. Bør vi likevel møte opp fysisk, selv om online coaching er tilgjengelig?

Etter korona har online coaching blitt mer populært. Da får man oppfølging for en billigere penge, og trenger ikke møte opp fysisk.

Av Lina Bulien, Christina Sætre Lea og Kathrine Vikne Holth

– Man skulker unna mye mer når det er en type online oppfølging, sier Espen Arntzen, daglig leder for Akademiet for Personlig Trening (AFPT).

En personlig trener er der for å hjelpe deg i gang med trening, sette mål og følge deg opp. Når man har en avtale å forholde seg til blir det kanskje lettere for mange å møte opp på trening. På nett er ikke dette like lett. 

– Å ha en trener som faktisk følger deg opp og pusher deg litt ekstra kan gjøre at resultatene blir fryktelig mye bedre. Da får man resultater man ikke ville oppnådd på egenhånd, sier Arntzen.

Fysisk aktivitet er avgjørende

Arntzen jobber som personlig trener, og finner mye glede å se andre oppnå sine mål. Han mener at fysisk aktivitet er helt avgjørende for de fleste i dag. Spesielt med tanke på forebygging av livsstilssykdommer, og for å ivareta helsa. Arntzen legger vekt på at det både er positive og negative sider til online coaching

– Det tilgjengeliggjør fysisk veiledning eller aktivitetsveiledning for mange flere mennesker enn de som befinner seg inne på treningssenteret. Det er drøyt 20 prosent i Norge som har medlemskap på treningssenter, som betyr at 80 prosent nå har muligheten til å få hjelp av en kvalifisert og kompetent trener. Likevel tror jeg uten tvil at det er lettere å skulke unna, sier Arntzen. 

Arntzen mener at man vil ha en bedre treningsøkt dersom man trener sammen med noen. Da ønsker man å prestere bedre.

– Hvis man har en helt konkret avtale man kan gå til, er det vanskeligere å sluntre unna. En personlig trener er jo nesten som en treningspartner, og man er mer forpliktet til å dukke opp.

Sosialt samhold

Nitten år gamle Christiane Berle har trent på SiS sportssenter siden høsten 2023. Hun ser på trening som en sosial aktivitet, og vet ikke om hun hadde benyttet seg av tilbudet nå.

Berle trener mellom tre og seks ganger i uken på SiS sportssenter.

– Det var et godt tilbud under koronatidene, men nå foretrekker jeg å møte opp på trening. Da kan jeg også trene med venner, sier Berle

Hun tenker også at det kan være flere grunner til hvorfor folk velger online coaching.

– Jeg tror det er skummelt for mange å dra på treningssenter, og da er det kanskje bedre hvis man har muligheten til å trene hjemme, spesielt når det er fullt på senteret, sier Berle.

Berle poengterer at dersom hun hadde hatt en dårlig dag, ville det vært lettere å avlyse en online time, kontra en fysisk time. Likevel kommer det an på den personlige treneren.

– Hvis PT-en er god, så blir man jo skjerpet.

Kan fungere like bra

Personlig Trener Henrik Kaspersen jobber som online coach på SiS sportssenter. Han mener dette er en god mulighet for dem som ikke har økonomien til å betale for medlemsskap på senter. I tillegg ser han at det kan fungere like bra.

Kaspersen mener det er en lavere terskel for trening når det er over nett.

– Hvis du gjør en god jobb i forkant og kartlegger kunden sitt behov, så opplever jeg at målsettinger blir nådd, sier Kaspersen

Han sier også at det åpner for at flere kan trene aktivt.

– Det er mer landsdekkende og gir bedre muligheter, sier Kaspersen.