Kjæledyrkjøpet i endring

Flere nordmenn kjøpte kjæledyr under koronaen. Nå som pandemien er for det meste lagt i fortiden, har det kommet frem at salget av kjæledyr er tilbake til sånn det var før pandemien.

FORNØYD: Reidunn Oanes Falkeid er svært fornøyd med at hun kjøpte hunden Milo.

Av Anniken G. Kinstad

–Man må tenke seg om før man kjøper et dyr, sier Reidunn Oanes Falkeid.

Hunden Milo ble det nye familiemedlemmet til Falkeid i november 2022, og er derfor en del av statistikken i 2022 av økt kjæledyrkjøp. I korona-årene fra 2020 til og med 2022 kjøpte nordmenn flere kjæledyr enn før. Ifølge DyreID har tallene gått tilbake til der de var før pandemien.

LES OGSÅ: Trenden om dumping av katter held fram: – Folk tar ikkje ansvar

Selv om Milo ble en del av familien i 2022, mener ikke Falkeid at det var på grunn av korona og mye tid hjemme at hun kjøpte hunden.

– Det var noe jeg hadde tenkt på en stund, men tanken måtte modnes litt før jeg tok valget, sier Falkeid.

WILMA:Hunden Wilma får mye tur

Bra med nedgang

Gunbjørg Gundersen er også hundeeier og kjøpte hund i 2022. Hun var bevisst på å ikke kjøpe hund da pågangen var på det høyeste.

– Jeg ønsket ikke kjøpe da avlet frem hunder bare for å møte forespørselen, sier Gundersen.

Gundersen eier hunden Wilma. Hun forklarer at ønsket om hund var også noe hun hadde tenkt på lenge før hun kjøpte. Som tidligere hundeier savnet hun en turkamerat, men hun syntes det er dumt at folk kjøpte hund når de ikke hadde tidligere erfaring, eller anelse om ansvaret med å være kjæledyreier.

– Jeg syntes det er bra at tallene har gått tilbake til normalen, sier Gundersen.

Merker ikke nedgang

Tallene har gått tilbake til slik de var før 2020, men det er ikke alle steder som merker på dette. Hinna Dyreklinikk er en av disse. De informerer om at de har merket en stor forskjell fra 2019 til 2020, da det var mange flere nye kjæledyr, men de har ikke merket denne endringen.