Pop-up-butikken tar av: – Vi har allerede samlet inn 20.000 til Ukraina

Elevene som tar Salg, service og reiseliv på Gand videregående skole, har nå driftet bruktbutikken «Give & Take» i fem dager. Nesten halvveis inn i prosjektet er de godt på vei til å overgå inntektene fra fjorårets pop-up-butikk.

Pop-up-butikken Give & Take har fått mye oppmerksomhet på Kvadrat. Foto: Lina Bulien

Av Christian Emil Nesheim

– Så langt har det gått veldig bra, men utfordrende har det vært. Det er veldig kjekt å få jobbe litt praktisk med faget, sier kreativ markedføringsleder Phillip Harris.

Det er tredje år på rad at Salg, service og reiseliv-linja setter opp en pop-up-butikk på Kvadrat. Butikken skal være åpen i to uker, og utelukkende driftes av førsteårselevene.

Harris og resten av elevene synes det har vært særlig stas med den store mediedekningen prosjektet har fått. Både Utsnitt og Aftenbladet har allerede omtalt elevenes forberedelser til åpningsdagen av butikken.

Se TV-innslaget om Gand-elevene som forbereder seg til butikkåpning her:

Kontaktlærer for elevene, Line Moseid Overen, forteller at god markedsføring og en bedre plassering av årets pop-up-butikk har ført til så god inntekt.

– I år ga Kvadrat oss plass til å ha butikken hvor GameStop tidligere var, dette er midt i senteret så det er mange kunder som går forbi og ser butikken. Vi har jo merket det på salget, fordi vi allerede har tjent over 20.000 kroner. I fjor samlet vi totalt 27.000 gjennom hele prosjektet, sier Overen.

Solidaritet med Ukraina

Dersom salget forblir like populært, ligger elevene an til å samle inn over 50.000 kroner til et barnehjem i Ukraina.

– Det er en misforståelse om at vi samler inn penger på grunn av krigen i Ukraina, men Gand har faktisk samlet inn penger til et barnehjem i Korosten’ i Ukraina i mange år, sier faglærer i forretningsdrift, Leiv Oddvar Espedal.

Gand videregående skoles solidaritetsaksjon har i 25 år samlet inn penger til Korosten’ i Ukraina sammen THK stiftelsen. Dette har vært i forbindelse med Tsjernobyl-ulykken i 1986.

– Vi har fått mye gode tilbakemeldinger på prosjektet. I sist uke kom det inn en dame fra Ukrainsk Forening i Rogaland, som sa hun skulle spre ordet om butikken til resten av foreningen. Det var jo stas da, sier Espedal.

Elevene er også glade for å kunne vise solidaritet med det krigsrammede landet.

– Det er jo en veldig fin sak å støtte, spesielt nå som Ukraina er i en posisjon hvor de virkelig trenger all hjelpen de kan få, sier Harris.

Phillip Harris er stolt over prosjektet og all støtten det vil gi til Ukraina. Foto: Lina Bulien

Butikken tar i mot klær fra alle som vil gi, og selger dem brukt for en rimelig pris. 100 prosent av inntekten går til det veldedige formålet.

– Om man kjøper en genser for 150 kroner her, så donerer man i praksis 150 kroner til barnehjemmet i Korosten, forklarer Overen.

I tillegg til å ta i mot brukte klær har noen av elevene også tatt et design og redesign kurs, hvor de har lært å sy om forskjellige plagg eller annet stoff til handlenett.

Elevene viser frem et putetrekk som har fått et nytt liv som handlenett. Foto: Lina Bulien

Klærne som ikke blir solgt innen Give & Take stenger dørene, blir donert til Hjerte for Sandnes.