Ikke-binære har ingen plass å skifte: – Jeg sluttet med fotball fordi jeg passet ikke inn i kjønnet garderobe

Trans- og Ikke-binære personer har få alternativer når det kommer til garderobe på trenings og sportssenter. Oliver Verhelst er en av dem. SiS Sportssenteret legger nå til rette for kjønnsnøytrale garderober.

Oliver Verhelst identifiserer seg som ikke-binær, de forteller at de spesielt for reaksjoner i garderobene når de utrykker seg selv med forskjellige hårfarger. Bilde: Privat

Journalist: Lucas Storsveen

– Jeg kunne ikke fortsette på fotball damelaget, jeg kunne bare skifte på handicap doen, sier Oliver Verhelst, som også er leder for skeiv ungdom Rogaland.

Ikke-binær problematikk

Oliver Verhelst bruker de/dem pronomen og identifiserer seg som ikke-binær. Det vil si at de ikke kjenner seg igjen med de binære kjønnene kvinne eller mann. Mange ikke-binære anerkjenner sitt biologiske kjønn som jente eller gutt, men har en kjønnsidentitet som ikke stemmer overens med deres medfødte kjønn. Dette gjør det utfordrende for mange å trene og drive med sport.

– Da jeg klippet håret fikk jeg problemer med dame garderoben. Jeg har brukt herre garderoben også, men det er veldig individuelt på hvilke reaksjoner jeg får, sier Verhelst. 

– Det er rett å slett ikke mulighet for meg å skifte, så da kan jeg ikke trene, sier de.

Kjønnsnøytrale garderober i SiS planer

Verhelst var med på å foreslå kjønnsnøytral garderobe for SiS sportssenter i høst. I planene til senteret er det nå lagt inn et sett flere garderober.

–  Vår intensjon er å imøtekomme alle ulike behov og skape rom for alle studenter – uavhengig av kjønn, identitet, religion eller annet. Foreløpig tanke er at vi navngir den ene garderoben som “kjønnsnøytral” og den andre som “privat garderobe”, skriver Arne Storhaug på mail.

Hør mer om dette på onsdagens radiosending:

I Norge er det beregnet at rundt 0,5% til 1,3% av befolkningen er transpersoner. Det sier tall fra Ungdata i 2020. Sportssenteret legger til rette for at den kjønnsnøytrale garderoben blir mest brukt av mennesker med en kjønnsidentitet som ikke samsvarer med biologisk kjønn. 

Hvorfor velger dere å legge penger og krefter inn i en så liten målgruppe?

– Det må vi. Hvis vi kan være med å gjøre senteret mer tilgjengelig og behagelig for alle og enhver, så gjør vi det med glede, sier Storhaug.

– Vi er også del av SIS studentorganisasjon som har som slagord: Vi legger til rette for at du som student skal ha det best mulig i studietiden, avslutter SiS sportssenter direktøren.

Varhelst er sikker på at det er et stort behov for garderober som ikke bare er beregnet for kvinner eller menn. I tillegg mener de at SiS sportssenter sitt initiativ kan hjelpe flere skeive mennesker i fremtiden.

– Tiltaket er med på gjør trening og sport mer tilgjengelig for trans og ikke-binære. Budskapet bak å kalle garderobene kjønnsnøytrale er også gjøre skeive trygge i at SiS sportssenter en trygg arena å trene på.