Fullt VAR kaos før seriestart: – Det er flaut

Innførelsen av VAR i den norske eliteserien har vært svært kontroversiell. Nå vil flere klubber gå aktivt inn for å avvikle Video-dømming i norsk toppfotball. På Viking sitt årsmøte ble forslaget stemt kontant ned.

Lillestrøm 20231126. Dommer Svein Tore Sinnes sjekker VAR under eliteseriekampen i fotball mellom Lillestrøm og Odd på Åråsen stadion. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Av: Jonatan Totland Raddatz  

VAR (Video Assistant Referee) eller videodømming ble innført i Eliteserien før fjorårets sesong. Siden har kritikken haglet fra norske supportere. De siste ukene har klubbene stemt over hvilket standpunkt de skal ha overfor VAR.  

– Forslaget på årsmøtet var at vi skulle jobbe aktivt mot avvikling av VAR. Det ble stemt ned. Vi vil gi det et år til og deretter ta et standpunkt, sier Erik Nevland, sportssjef i Viking.  

Stort flertall på årsmøtet 

Årsmøtet til Viking var 7. mars. Forslaget som ble tatt opp var at Viking i alle sammenhenger skal ha et klart og tydelig standpunkt mot bruk av VAR i norsk fotball. Kun fire stykker stemte for forslaget.  

– Jeg mener det er flaut at en så stor klubb som Viking ikke jobber hardere for å få avviklet VAR. Supporterne protesterer på tribunen med bannere og rop, men når det blir foreslått så er det kun fire stykker som stemmer for, sier Viking supporter Andreas Halvorsen.  

Halvorsen har hatt sesongkort siden han var fem år gammel og stiller opp på hver hjemmekamp. Likevel var han ikke til stedet under årsmøtet.  

– Det er ikke en kultur blant Viking supporterne å delta på årsmøtet. Det er ikke mange av oss som møter opp der, så jeg vil ikke si at resultatet er representativt for Viking-supporterne som helhet.  

Ødeleggende

Men hvorfor mottar videodømming så stor kritikk?  

– Det brukes ufattelig lang tid på å komme frem til en avgjørelse. Under kampene er det lange strekk med dødtid der vi supportere må vente på at VAR gjør noe. VAR tar også vekk øyeblikket, det går ikke an å feire lenger når man vet at VAR kan gå inn og ta vekk målet. Jeg mener det ødelegger fotballen, sier Andreas Halvorsen.  

Erik Nevland er enig i at VAR ikke fungerte optimalt forrige sesong.  

– Min personlige mening er at det har en del å gå på. Jeg er ikke veldig fornøyd med hvordan det fungerer akkurat nå. Det må gjøres forbedringer med tanke på kommunikasjon, tidsbruk også videre, sier Nevland.   

Ifølge Halvorsen har ikke den norske eliteserien kapasitet til å bruke VAR på nåværende tidspunkt.  

– Eliteserien har ikke kapasitet til det i det hele tatt. De fleste arenaene i eliteserien har ikke infrastrukturen til å ha et godt VAR system på stadion. Pengene som brukes på VAR burde heller brukes på å rekruttere bedre dommere.  

Vi lyktes ikke med å få tak i dommersjef i NFF, Terje Hauge, med tanke på VAR kapasiteten på de ulike arenaene.  

Vil hjelpe prosjektet

Innad i Viking leiren skal det være enighet om temaet. Hovedtrener Morten Jensen støtter styrets forslag om å bidra til at VAR skal fungere best mulig.  

– Vi vil heller støtte prosjektet og hjelpe dem med å forbedre det.  

Økonomiske konsekvenser  

Det har pågått avstemninger på årsmøtene til de norske klubbene i Eliteserien og Obos-ligaen. Medlemmene har fått stemme over hvorvidt de vil jobbe aktivt for å avvikle VAR eller ikke. Hvis 17 av 32 klubber hadde stemt for forslaget ville diskusjonen om VAR-bruk i Norge blitt tatt opp på nytt igjen. Dette til tross for at det ble stemt over før 2023-sesongen, og flertallet av klubbene stemte for innførelse av VAR.  

Det ble inngått en forpliktende TV-avtale med varighet fram til 2028, der VAR er en del av denne pakken. Dermed kan det koste penger for klubbene å avbryte avtalen. På grunn av dette er flere klubber motvillig til å jobbe aktivt for å avvikle VAR på nåværende tidspunkt.  

Foreløpig har 9 klubber stemt for at de vil fjerne VAR og 13 for at de vil beholde VAR. Klubbene som har stemt for at de vil fjerne VAR er Vålerenga, Start, Stabæk, Lyn, Strømsgodset, Rosenborg, Lillestrøm, Brann og Bodø/Glimt. Klubbene som har stemt for at de vil beholde VAR er Fredrikstad, KFUM, Kristiansund, Molde, Odd, Sandefjord, Tromsø, Viking, Aalesund, Moss, Ranheim, Raufoss og Sogndal.