Urbant landbruk er ikke et nytt konsept. Likevel opplever gründerne bak konseptet ByAuk såpass stor pågang at de må utvide tilbudet.
Journalist: Agnethe Sørhus
– Vi har så lange ventelister på folk som vil bli andelseiere at vi har måtte utvide, sier Yngve Sortland . Han er en av pådriverne bak ByAuk.
I flere år har andelsgården på Storhaug vært i drift. Nå åpner de opp for nye marker på Ullandhaug. Planen er å åpne for andelseiere i mai. Som andelseier betaler du en sum i året. Man tar del i arbeidet på gården og kan høste sine egne grønnsaker ute på åkeren.
– Det er ikke så mye å se på her nå, men det jobbes på for å få åpnet for de som venter på plass, sier Sortland om gården på Ullandhaug.
Sortland startet ByAuk sammen med sin barndomskompis Sven Are Ek i 2022. Ingen av dem har bakgrunn i jordbruk, men har lært seg hvordan forvalte jord og avlinger.
– Omtrent alle som var med oss som andelseiere fra begynnelsen er med oss fremdeles. Folk ønsker kortreist mat og å dyrke i fellesskap med andre, sier Ek.
Ønsker studenter velkommen
Ek forteller at ByAuk ønsker et samarbeid med UiS slik at de kan være med på å gi studenter en plass å hente næringsrik mat.
– Studenter har kanskje litt stram økonomi og vi håper vi kan være en plass de kan høste egen mat til en overkommelig kostnad, sier Ek.
Trendy og nyttig
Hedda Haugland er rådgiver for landbruk og mat hos Statsforvalteren i Rogaland. Hun forteller at urbant landbruk er blitt trendy igjen.
– Flere ser på det å kunne dyrke sin egen mat som en slags beredskap. Man kan bli selvforsynt i tillegg som man vet hva du selv produserer og spiser. I tillegg er urbant landbruk en mulighet til å tilføre mer grønt til bybildet, sier Haugland.
Mål for klima
Stavanger kommune sin Klima- og miljøplan har blant annet et mål om å ha fem andelsgårder innen seks år. Til nå er det to stykker og det er ByAuk som står bak begge to. De har en bred kundegruppe fra institusjoner til enkeltmennesker.
– Vi håper jo at dette er noe som kan spre seg i en positiv retning. Det er noe med å kjenne til hvor maten din kommer fra, sier Ek.