Nå er pensjonisten tilbake i Attende

Magne Viggo Høyland har sørget for rene gater i 15 år. I dag er han pensjonist, men det hindrer han ikke i å gjøre en viktig jobb.

Fra venstre: Anders Endresen, Magne Viggo Høyland og Sondre Nordenes. Foto: Isabel Wian

Jounalist: Isabel Wian

–  Det er en meningsfull jobb. Folk setter pris på det vi gjør, sier Høyland.

Hver dag fra klokken ni til klokken halv tre går seks stykker fra firmaet Attende rundt i gatene i Stavanger. De sørger for at gatene er rene. De koster, de plukker søppel og de sørger for at du ikke tråkker i knust glass.

Høyland er pensjonist, men er med gjengen med fire unge karer for å rydde gatene i dag. Dette gjør han fordi han synes det er viktig.

–  Folk kan fort falle å skjære seg på knust glass, sier en bekymret kollega, Jonathan Alvarez.

–  Dyr kan også få det i seg, legger Høyland til.

Alvarez mener knust glass er det viktigste å få opp fra gatene. Det varier hvor mye gjengen plukker på en dag. Som oftest er den en stor sekk. Men dette er langt i fra all søppel som er i Stavanger sine gater.

Ikke alene i jobben

Høyland poengterer at de ikke er alene om å holde gatene rene og pene.

–  Kommunen har også siden egen gjeng. De starter klokken seks på morgenen, så tar vi over og gjør finpussen når vi kommer på jobb.

–  Men det er jo finpussen som er det viktigste.

–  Ja, det er jo det, sier Høyland og smiler.

Anders Endresen er fornøyd med dagens inntak av søppel. Foto: Isabel Wian

Attende består av 130 mennesker som trenger tilrettelagt arbeid, og 50 ordinært ansatte. Firmaet nærmer seg dermed 200 personer. Det er Høyland fornøyd med.

–  Vi prøver å få til et så godt samarbeid som bare mulig, sier Anders Endresen.

Han trives veldig godt med jobben.

Jonathan Alvarez og Magne Viggo Høyland jobber i høyt tempo for å fylt sekken. Foto: Isabel Wian

Jobben settes pris på

Gjengen på fem har trosset vêret og har med spaden, raken og søppelposene ut i de vindfulle gatene i Stavanger. Selvom regnet øser ned, står det ikke på motivasjonen hos karene. Det er lysere og varmere dager i vente, og Høyland forteller at de blir drevet av skryten fra turister om jobben de gjør.

– De setter pris på at det er pent i gatene. Dette gir ekstra motivasjon for å utføre jobben på best mulig måte. De sier at det er gøy å komme til en ren by, sier Høyland.