Ungdomspolitikere og andre aktivister bytter ut 17. mai-tog med demonstrasjonstog.
Smilende folk i bunad med is i den ene hånda og et flagg i den andre er det vi ser i gatene på nasjonaldagen. Grunnlovsdagen kobles ofte med frihet. For mange er det en dag vi legger vekk bekymringer, og feirer med kjente og kjære. 1984 Affinity Group velger derimot å bruke nasjonaldagen for å markere politiske meninger.
– Vi valgte 17. mai fordi det var symbolsk. Det handler om friheten vår, og det blir jo ingen vanlig feiring i år uansett, sier Lone Pedersen i 1984 Affinity Group, som står bak demonstrasjonen.
Gruppa ble dannet i april kun for å stå imot dette lovforslaget om ny etterretningstjenestelov.
– Det handler om menneskerettigheter, vi har rett til privatliv, og dette mener vi er et stort inngrep for å fange noen få mennesker som kanskje skal gjøre noe galt, forteller Pedersen.
Med seg har de samlet Trondheim Rød ungdom, Trondheim Sosialistisk Ungdom og Trondheim Unge Venstre.
– Loven åpner for bolkinnhenting av informasjon som den norske befolkninga sender over landegrenser. Det betyr at alt du gjør på internett, alt som sendes til en server, kan bli hentet av norske etterretningstjenester. Det kommer til å bli lagret, sier leder i Trondheim Rød Ungdom, Georg Nitter Weinmann-Wighammer.
– Hører ikke hjem på 17. mai
Leder for 17. mai komiteen, Sissel Trønsdal, reagerer på at nasjonaldagen brukes til dette.
– Dette har jeg ikke sett tidligere, og jeg tenker at en demonstrasjon ikke hører hjem på 17. mai, sier hun
For Trønsdal handler dagen om feiring, men legger vekt på en gruppe.
– Det skal være en festdag, og det skal først og fremst være barnas dag, mener Trønsdal.
17. mai-sjefen vil likevel ikke gå imot retten de har:
– Ytringsfriheten skal stå sterkt, og de skal få lov til å demonstrere, men jeg er uenig i det at de bruker denne dagen.
Støtte fra ungdomspartier
Det er ikke bare den nyoppretta gruppa som har ytret hvor misfornøyde de er.
– Vi mener at etterretningstjenesten ikke skal ha lov til å kunne spionere på den norske befolkningen som loven tilsier. Folk har rett til å være på internett og sende informasjon over landegrenser uten at staten skal blande seg, sier Weinmann-Wighammer.
Lederen i Trondheim Rød Ungdom var med å velge dato for demonstrasjonen.– Det har masse symbolkraft å ha det på denne dagen. Vi er litt lei av nasjonalismen på 17. mai, og de fleste ville ikke ha hatt en slik demonstrasjon da, forklarer han.
Venstre har tidligere gått åpent imot en slik lov. Dette stiller også ungdomspartiet seg bak.
– Det vil øke distansen mellom folk på gata til autoritetene. Vi lever i et tillitssamfunn, og vi er heldige med det. Dersom vi mistenkeliggjør borgerne, blir tilliten svakere, sier Hans Hagen, leder i Trondheim Unge Venstre.
Lone Pedersen frykter også noe som kalles nedkjøringseffekt. Hun forklarer at når et helt samfunn blir overvåket, kan flere oppleve frykt for å ytre noe som bryter med regjeringens meninger, eller det folk flest mener:
– Demokratiet kan bli truet. Og vi vet jo ikke hvem som kommer til å styre landet om mange år.