Veterinærinstituttet i Sandnes mister all laboratorievirksomhet

Veterinærinstituttet Liten

All laboratorievirksomhet skal flyttes fra Sandnes. Bruken av obduksjonssalen skal også reduseres. Det kan gjøre det vanskeligere å oppdage smittefarer.

 
Veterinærinstituttet Stor  
LABORATORIET: Klargjøring av utstyret. Foto: Anders Haualand.  
Av: Anders Haualand  

Veterinærinstituttet har varslet at de skal legge ned deler av virksomheten i distriktene. Blant annet skal all laboratorievirksomhet sentraliseres i Oslo området. Det vil si at prøver må sendes til Oslo for å testes.

– Hvis de legger ned slike analysetilbud, kan vi havne i en situasjon der en dyrlege står overfor et sykdomsproblem, og har vanskelig for å finne et laboratorium som kan ta analysene. Kanskje han ender opp med å sende prøvene til utlandet. Det blir veldig arbeidskrevende og dyrt, sier forsker ved Veterinærinstituttet i Sandnes, Sveinn Gudmundsson.

Obduksjonsenheten skal ikke legges ned i Sandnes, slik den skal i Tromsø og Trondheim, men bruken av den skal reduseres.

– Den reduserte aktiviteten på obduksjonssalen vil si at det må obduseres mer ute i felten. Det er ikke dyrlegen glad i, da det krever mer, og kan føre til søl fra kadavrene, sier Gudmundsson.

 
Mye salmonella
 

Daglig får laboratoriet i Sandnes innsendt prøver som skal testes for salmonella.

– Det er nok salmonella som er den største delen av det vi ingeniører driver med, og det tar omtrent én uke å få et skikkelig svar på en prøve. Alle som driver med noe relatert til kylling må sende inn prøver hit for å teste for salmonella, sier overingeniør ved Veterinærinstituttet, Elin S. Frøyland.

På laboratoriet står det en stor maskin som kun trenger to dager for å gi svar på om en prøve inneholder salmonella. Den er ikke tatt i bruk, og nå rekker de kanskje ikke å ta den i bruk før maskinen blir sendt til Oslo sammen med resten av laboratorievirksomheten.

 
Bekymret for smittefare
 

Når man tar obduksjonene ved instituttet, kan man undersøke dyrene grundig. Nå vil det bli vrient.

– Med den nye modellen kan det bli vanskeligere å oppdage smittefarlige sykdommer, som kan påvirke både dyreflokker, og smitte over på mennesker, sier Frøyland.

Reduksjonen av obduksjonssalen vil hovedsakelig gå på de tilfellene som ikke er klassifisert som meldepliktige-sykdommer.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *