Færre har behov for å bruke nødprevensjon. Siden 2017 har det vært en nedgang på fire prosent, dette viser tall fra folkehelseinnstituttet.
Salg av nødprevensjon har hatt en negang på fire prosent og er det eneste reseptsfrie legemidlene som har vist nedgang i daglivarehandelen og apotek siden i fjor. Salget av nikotintyggis og nesespray derimot har hatt en økning på to prosent, melder Dagens medisin
– Jeg har tatt det to ganger, men prøver helst å unngå det, sier Kristine Bjøre, student ved UiS.
Langtidsvirkende prevensjon
Flere ungdommer bruker langtidsvirkende prevensjon, dette er prevensjon som angrepillen, p-stav og spiral. Selv om ungdom er opptatt av og søker kunnskap om langtidsvirkende prevensjon, begynner ungdom først og fremst å bruke p-piller.
– Det er kjempe viktig at de er trygge på den prevensjonen de velger, sier Ingrid Andreassen, helsesykepleier og leder Helsestasjonen ungdom Stavanger.
Legemiddelstatestikk i fra folkehelseinstituttet viser at det er en fire prosent nedgang i salg av nødprevensjon det siste året.
Må tas innen 72 timer
Nødprevensjon er et middel en må ta innen 72 timer, fra du hadde ubeskyttet samleie.
– Nødprevensjon skal hjelpe at egg ikke blir frigitt og for å hindre at du får eggløsning, sier Anna Lara Steingrimsdotter, apoteker
Hvis eggløsningen har skjedd før samleie, nytter det ikke med langtidsvirkende prevensjon. Det kan kun hindre graviditet om du har hatt prevensjonssvikt. Det anbefales å bruke nødprevensjon hvis du har hatt samleie uten kondom, har hatt kondomsprekk, kondomet har sklidd av eller for eksempel at du har vært på hyttetur uten p-piller, melder Sex og samfunn.