Mer alkohol i Stavanger

drikker mer LITEN

Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at folk fra Stavanger drikker 4 dl. mer ren alkohol enn landsgjennomsnittet. Dette tilsvarer omtrent 20 shots eller 27 halvlitere øl.

 
DRIKKER MER STOR  
MER: Selv om man ser bort fra utelivet i Stavanger blir det drukket mer alkohol her. Foto: Hilde Kåstad.  
   
Av: Sjur Furuhaug, Hilde Kåstad, Frida Barland og Peder Holterman Solland.  
   

I Norge drikker gjennomsnittspersonen syv liter ren alkohol i året, dette tilsvarer 465 alkoholenheter. I en mer forståelig mengde er det snakk om 300 halvlitere øl, 700 shots eller 500 små glass vin. Hvis alle drakk like mye hadde alle tatt to shots til dagen. Vi vet ikke hvem som drikker hva, men det kan virke som om de som drikker mest står for en stor andel av totalkonsumet.

Alkoholkonsumen på landsbasis går ned. Fra 2008 til i dag har mengden alkohol nordmenn drikker gått ned med 8-10 prosent. Alkoholkonsumen blir også mer likestilt. Kvinners konsum blir stadig nærere menns konsum.

Stavangerinnbyggeren drikker gjennomsnittlig 5,4 liter ren alkohol i året, ikke medregnet tall fra alkohol som blir skjenket.

Litt for ofte

Helsehuset i Stavanger tilbyr samtale med alkoholveileder til de som er bekymret over eget eller andres alkoholforbruk. Onsdag ble det enstemmig vedtatt i bystyret at prøveprosjektet skal videreføres.
– En av de jeg har hatt samtaler med fortalte at han hadde sett en plakat om tilbudet hos fastlegen. Først ett år senere var han klar for å ta kontakt.

Dette sa Marit Lohne til Stavanger Aftenblad. Hun er alkoholveileder ved Helsehuset, og er der for å hjelpe folk som er bekymret for eget eller andres alkoholmisbruk.
– Vi ønsker å få kontakt med folk før de når «vippepunktet». De fleste av de vi snakker med greier fortsatt å ha en jobb og en hverdag med gode rutiner. Vi snakker både om hva alkoholen gir dem og hvilke ulemper den kan ha, sa hun til Aftenbladet.

Ikke alle 

– Nei, det er ikke bekymringsverdig at vi drikker mer enn gjennomsnittet. Stavangerfolk vet å kose seg, så det er nok derfor vi ligger så høyt oppe, sier Øyvind Sørensen til Utsnitt.

Øyvind er bartender på Beverly Hills Fun Pub i Stavanger, og ser ikke på byens alkoholinntak som noe negativt.
– Folk kan dra ut og være seg selv. De kan komme hit med venner og feste, ta en pause fra hverdagen og føle seg hjemme, sier han.

Jan Østebø var stamgjest på Piren Pub, men den er stengt på ubestemt tid etter brannen i Verksgata 9 i forrige uke. Nå sitter han på Korvetten.
– Da jeg fikk vite at vi drikker mer enn landsgjennomsnittet ble jeg veldig overrasket. Jeg trodde ikke vi så lå langt oppe, sier han.

 
   

 

 
   
   

 

 
   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *