Frykter prestemangel

Prest lite bilde

Ved VID vitenskapelig høgskole i Stavanger har søkertallet ved teologiutdanningen økt de siste årene. Til tross for økningen er det likevel for få nyutdannede prester i året. Mangelen på prester er stor, og i Rogaland fryktes det en kraftig nedgang i løpet av få år.

 
 Prest stort bilde  
GUDSTJENESTE: Prest Arne Berge i en gudstjeneste på søndag. Foto: Maria Akselvoll  
Av: Maria Akselvoll  

Stavanger har alltid vært av de bedre stilte når det gjelder å ha nok prester i kirken. I løpet av få år har søkere på prestestillinger gått kraftig ned. På bygdene utenfor Stavanger er det spesielt vanskelig å få nye prester.

– Hvis nedgangen fortsetter vil det bli problematisk for den norske kirke som folkekirke. Før i tiden var rundt 90 prosent i Norge medlem av kirken, nå er vi nede i 70 prosent. Hvis vi ikke klarer å utdanne nok prester vil det forsterke trenden ved å melde seg ut av den norske kirke, Sier Jostein Ådna, professor ved VID vitenskapelig høgskole.

 
Mangel på informasjon
 

Med lite informasjon om teologistudiet er det få som vet hva presteutdanningen egentlig går ut på. Teologistudent Sivert Vatnedal tror mange ikke tenker over at teologiutdanningen og det å bli prest er en mulighet. Han mener sosiale medier og informasjon på skolen før søking via samordnet opptak er nøkkelen for å få flere til å søke teologi.

– Folk har blitt så vant til at det er prester i kirken. Man tenker ikke over at det er et stort behov for nyutdannede prester i fremtiden. Vi må ta på alvor at det blir færre og færre teologistudenter, sier Vatnedal.

Med mangel på informasjon om yrket og utdanningen er det viktig å nå ut til ungdommen der det er mulig. Prest i Hinna kirke, Arne Berge er bekymret for fremtidens mangel på prester og ønsker å spre budskapet om arbeidsplassen så ofte han kan.

– Vi som jobber i kirken har ganske sterkt fokus på å snakke med ungdommer som vi kommer i kontakt med, for eksempel konfirmantene. Vi ønsker å få frem hvordan vi som prester jobber, og hvor viktig det vil være med arbeidsplasser i kirken i fremtiden. Jeg tror personlig kontakt og utfordring betyr noe for mange, sier Berge.

 
Ikke bare gudstjenester
 
Som prest er det mange muligheter. Oppgaven er ikke bare å stå i kirken og lede gudstjenestene på søndager. Det å skulle kommunisere med mennesker er en av grunnene til at teologistudenten Berly Slettebø ønsker å bli prest.

– Jeg kan jobbe i ulike kirker i hele landet, i utlandet i sjømannskirken, som misjonær, i døvekirken, som institusjonsprest i fengsel, i militæret og på sykehus for å nevne noe. Det er veldig få grenser, noe som gjør denne utdanningen og en fremtidig jobb veldig spennende, sier Slettebø.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *