Unge drikker mer energidrikker

Energidrikke liten

Den siste tiden har antallet som drikker energidrikk i Norge økt betraktelig. I nye undersøkelser ser man at økningen er spesielt stor blant unge.

 
Energidrikke stor  
USUNT: Energidrikker inneholder ikke bare masse sukker, men også koffein, taurin og kullsyre. Foto: Erlend Stærk.  
Av: Ole Henrik Stabell, Julie Dønnem Lillevik og Sebastian Waage Mossestad.  

Det er blitt stadig mer populært blant unge å holde en energidrikk i hånden. Fagdirektør for handel i forbrukerrådet Gunnstein Instefjord er svært bekymret for den utviklende trenden.

– Om man drikker mye energidrikk på en gang kan det medføre veldig alvorlige og helseskadelige bivirkninger. Et vanlig inntak kan føre til hodepine, søvnvansker og konsentrasjonsvansker, sier Instefjord.

 
Økning hvert år
 

Salget av energidrikker har økt med omtrent fem tusen liter per år siden 2016, viser ny statistikk fra Bryggeri- og drikkevareforeningen. 2019 ser heller ikke ut som om det blir noe annerledes. Økningen i salg av energidrikk fra januar i fjor til i år er tusen liter.

– Vi ser at det er mest utbredt blant folk som driver med risikosport, altså snowboard og ungdommer som driver med gaming. Det er i disse gruppene konsumet av energidrikk er høyest, sier Instefjord.

Førsteamanuesis ved Universitetet i Stavanger, Merete Hagen Helland, sier at hun ser mange studenter som går med energidrikk i hånda.

– En av grunnene til at ungdommen drikker mer energidrikk er jo for å få mer energi. Det er jo den virkningen koffein har som gjør at de ikke blir trøtte på morgenkvisten, men også i forhold til eksamenslesing for å forsøke å holde konsentrasjonen oppe. Men det har jo ikke den virkningen for alle, sier Helland.

 
Vil ha aldersgrense
 

Det er også sett en ekstremt stor økning blant unge i hele landet, og dette har ført til et stort ønske om en lovpålagt aldersgrense. Nye undersøkelser fra forbrukerrådet viser at hele tre av fire vil ha aldersgrense på alt av energidrikker i butikkene.

– Vi har argumentert for flere tiltak for å få en aldersgrense på kjøp av energidrikk. Det å regulere mengdene koffeininnhold i drikkene og regulere hvor man kan få tak i det er også tiltak vi har sett på, sier Instefjord.

Marit Hagen Helland sier at aldersgrense er en god idé. Hun mener det kan hjelpe den voksende normen om at det er kult å drikke energidrikk i vennegjengen.

– Enkelte butikker har jo aldersgrense på 13 år, selv om det ikke er nasjonal grense for kjøp av energidrikk, men dette går jo selvfølgelig ut over deres fortjeneste. De vil jo tjene penger, sier Helland.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *