Gir unge en mulighet

Smajobbsentralen liten 2

For unge under 18 år er det vanskelig å skaffe sommerjobb. Småjobbsentralen gir en mulighet til å skaffe arbeidserfaring, og en smakebit på det å stå på egne bein.

 
Småjobbsentralen stort  
UNGE I ARBEID: Småjobbsentralen lar de unge få prøve seg ute i arbeidslivet. FOTO: Marlene Tollaksen Nilsen  
Av: Julie Dønnem Lillevik og Hans Christian Boge-Fredriksen  

Dato: 12.03.2019

Mange unge ønsker å tjene sine egne penger gjennom sommerjobb, men ofte kan mangel på erfaring og den unge alderen føre til at unge ofte ikke får jobb.

– Jeg føler ikke at de gir oss unge en sjanse. Jeg skjønner jo at jeg er ganske ung, men jeg har likevel lyst på jobb, og jeg tror på en måte at de ikke gir oss en mulighet, fordi de heller har lyst på eldre som er mer erfarne, sier elev ved St. Svithun ungdomsskole, Kine Veland.

 
Tilbyr jobb til de unge
 

– Småjobbsentralen er en jobbssentral for ungdommer mellom 13 og 18 år. Det er stort sett arbeid hjemme hos private mennesker. Det er smålette jobber, gjerne som å klippe plenen, klippe hekken, pusse sølv eller mate katten, sier fritidsleder i Metropolis, Christian Fredrik Brynie.

Gjennom å gi de unge jobb ser Brynie flere fordeler som kan komme godt med videre i livet.

– Jeg håper at de får en jobbmoral, en selvsikkerhet, en arbeidslyst og at de lærer seg hvordan man skal oppføre seg ute blant folk, sier han.

Selv om unge lettere kan få seg en jobb gjennom Småjobbsentralen, er det ikke slik at det ikke stilles krav til dem.

– Det er jo enkelt og greit; er du snill og grei så kan du tjene noen penger, er du slakk og sløv så blir det ingenting, sier Brynie.

 
Vil tjene sine egne penger  

16-år gamle Veland bruker stort sett ikke sine egne penger når hun kjøper noe. Dette kan en sommerjobb hjelpe mye med.

– Jeg har lyst til å tjene mine egne penger, for da får jeg ikke så skyldfølelse for mamma sine. At jeg heller kan tjene mine egne penger og så bruke de sånn som jeg, vil nok gjøre meg mer oppmerksom på hvordan jeg bruker penger og på økonomi, sier Veland.

Ungdommer uten erfaring får stort sett jobb gjennom erfaring, selv om dette ikke har funket for Veland.

– Jeg har prøvd å få jobb på den måten, men har ikke fått det, sier hun.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *