Bymiljøplanen kan gå i vasken

Det er dårlige tider for byvekstavtalen, og dette kan skape trøbbel for kommunene på Nord-Jæren. Politikere reagerer på at Sandnes-ordføreren, Stanley Wirak, ønsker å trekke seg fra avtalen.

sandnes radhus stor
UENIGE: Kommunene på Nord-Jæren strever med å komme fram til en løsning.

Av: Toralf Larsen Vallestad og Sara Tangen

Hvis Sandnes forlater byvekstavtalen fryktes det at det ødelegger for resten av partene. Planene lagt for sykkelsti, kollektiv transport og annen tilrettelegging vil forstyrres. 30 milliarder kroner er ment å brukes til avtalen. Får Wirak viljen sin er det fare for at kostnadene vil øke.

Heidi Bjerga, SV-politiker i Sandnes, mener ordføreren ikke vet hva han begir seg ut på.

– Det kan føre til at alle innbyggerne i Gjesdal, Jæren og Stavanger må betale bompenger, vi får ikke tiltak, bussveien kan stoppe opp og byutviklingen forstyrres. Folk må tro at vi ikke vet hva vi gir opp! Jeg mener at det ødelegger for et godt samarbeid som har utviklet seg over lang tid, og det setter alt på spill, sier Bjerga.

Setter ned foten

Kommunene på Nord-Jæren klarer ikke å komme til enighet. Det er ikke bare politikerne innad i Sandnes som reagerer på at ordføreren vil trekke seg.

– Vi er tre kommuner og en fylkeskommune som har brukt svært mye tid på å finne et kompromiss som alle kommunene kan være med på. Men vi har ikke lyktes med å få med Sandnes, selv om dette var en enighet vi helst burde hatt på bordet ved juletider. Nå er det nok. Av respekt for alle som har deltatt i disse lokale forhandlingene, politikere og administrasjon, følte jeg nå behov for å sette foten ned, sa fylkesordfører Solveig
Ege Tengesdal (KrF) til Aftenbladet.

Fakta på bordet

Det er vanskelig å vite hvor store konsekvenser det vil ha for Jæren at Sandnes trekker seg.
Heidi Bjerga spør seg selv om det i hele tatt er lovlig å trekke seg fra en avtale uten videre. Hun mener at fagfolk bør innblandes for å gjøre en vurdering, før noe kan avgjøres.

– Vi bad om en sak, og at mulige konsekvenser blir analysert. Vi vil se muligheter, og politikerne må ta et valg.
Men vi har ikke hatt ei faglig utredning på bordet, vi lar ikke fagfolk komme til med råd. Er det lov å avgjøre noe uten faglig dokumentasjon? Sier SV-politikeren.

Nei til rushtidsavgift

Det var under møtet til den politiske styringsgruppen for byvekstavtalen i forrige uke, da Wirak sjokkerte med nyheten om å trekke seg. Et nytt forsøk på forhandling mellom kommunene ble gjort under et møte denne mandagen, uten hell.

– Vi vil ikke være med i en byvekstavtale som inneholder rushtidsavgift, sier Wirak til Aftenbladet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *