Ujevne oljeinntekter i Rogaland


Forsidefoto: Ole Jørgen Bratland / © Equinor

Det er stor forskjell på hva kommunene i Rogaland tjener på olje- og gassvirksomhet. Dette kommer frem i en analyse Menom har gjort på vegne av Næringslivets hovedorganisasjon. 

 
Rogaland Oljepenger riktig format  
Ujevn fordeling: Oversikt over oljeinntekter per person i Rogaland. Bilde: Bror Møgster  
Av: Bror Møgster
 
Dato: 14.03.2019 

Det var VG som først skrev om saken. Analysen viser at Stavanger desidert er byen som får mest ut av olje- og gass sektoren i Norge. Av de 42,7 milliarder kronene som er en del av oljepengene i landet, får Stavanger 2,894 milliarder kroner. Da tar vi med både arbeidsplasser og utdeling av midler fra oljefondet.

Bekymret

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, leder av Norsk olje og gass, sier til VG at Menon-tallene forteller to viktige ting.

– Først og fremst hvor stor del av sysselsettingen olje- og gassindustrien står for. Den er ledende og de økonomiske bidragene forteller hvor viktig det er for våre innbyggere at vår bransje fortsatt er det.

– Oversikten viser i tilleg at olje- og gassinntektene er svært viktig for alle kommunenes velferdsnivå – skole, barnehage, eldreomsorg. Og at det vil få meget store konsekvenser hvis partiene som vil trappe ned oljevirksomheten, får viljen sin.

Karmøy får minst i Rogaland

Oslo får mest av oljeinntektene i landet med 4,065 milliarder kroner, men dette blir bare 6000 kr per innbygger. I kontrast ender Stavanger opp med 21700 kr per innbygger.

I Rogaland får Karmøy minst inntekter fra olje med 9000 kr per person (pp), men det er flere kommuner som ligger litt over 9000 kr. De fleste kommuner ligger mellom 9000-12000 kroner pp. Kommunene rundt Stavanger tjener også godt på olje. Kommunene Sandnes, Sola og Randaberg ligger mellom 17000-19400 kr pp.

 
Forskjellig statistikk
 

Rapporten fra Menon har andre tall enn SSB om hvor mange som jobber i olje- og gass sektoren. I rapporten kommer det frem at 225 600 personer jobber i sektoren, men SSB opererer med 170 000.

– Våre anslag er lagt litt under SSBs. Den store forskjellen er at vi også har beregnet effekten av det norsk offshore leverandørindustri leverer til offshorevirksomhet i andre land. Det er ikke med i SSBs beregninger. Dette er arbeid som utføres i Norge, på norske arbeidsplasser, så vi mener disse tallene gir et bedre bilde av de totale sysselsettingseffektene, sier fagansvarlig i Menon, Sveinung Fjose til VG.

Av de 42 milliardene som er oljeinntekter for kommunene er 25 milliarder kroner fra Oljefondet.

 
   

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *