Skoleelever streiker for fremtiden


Elever i Rogaland droppet skolebenken i dag for å kjempe for en bærekraftig fremtid. I Stavanger marsjerte de gjennom byens gater med ett klart krav – politikerne må ta klima på alvor. 

 
kill mars too stor  

EN KLAR OPPFORDRING: På plakaten står det «Ikke prøv Mars. Vi vil bare drepe henne også». Foto: Ina Marie Sigurdsen 

 
Av: Ina Marie Sigurdsen  
Dato: 15.03.2019   

I dag streiker skoleelever over hele verden fordi de ønsker en jordklode vi kan gi videre til kommende generasjoner. I vår tid har klima vært en av de store generasjonsopprørene, hvor det er de unge som leder an. Ifølge Thea Bøe Johansen, en skoleelev som er sterkt engasjert i klimadebatten, kjemper de en kamp de voksne enda ikke har tatt ansvar for.

– Jeg er her i dag fordi det er viktig å kjempe for fremtiden og klima, og siden politikerne ikke gjør nok. Vi er jo bare mange ungdommer på ett sted, og jeg håper de voksne vil se at dette er viktig. Det er vår fremtid og mine barns jordklode som settes på spill, sier Johansen. 

fravær for framtid jente stor

ENGASJERT ELEV: Thea Bøe Johansen trosset ugyldig fravær for å marsjere for miljøet. Foto: Ina Marie Sigurdsen 

 
En global bevegelse  

Over hele verden har elever tatt til gatene for å kjempe for en sak de brenner for. Det hele startet da 16 år gamle Greta Thunberg fra Sverige skulket skolen hver fredag for å gjøre opprør mot politikerne som glemmer kloden. Etter at hun satte seg utenfor det svenske parlamentet i august i fjor, med et skilt der det stod «Skolestreik for klimaet», har hun startet en global bevegelse. Johansen håper også elevene fra Rogaland vil bli hørt over hele verden.

– Det er viktig at vi står her og streiker for vår fremtid. Med denne dagen ønsker vi å påvirke lokalpolitikerne, men også de nasjonale og internasjonale til å føre en mer miljøvennlig politikk, sier Johansen. 

Mina Klasson fra styret i Grønn Ungdom Rogaland sier det var viktig for dem å arrangere denne streiken.

– Klimapolitikk er noe av det viktigste vi kjemper for i vårt parti, så når skolestreiker begynte å bli populære, tenkte vi at vi måtte hive oss på bølgen. I dag marsjerer vi hovedsaklig for å stoppe leting etter mer olje og gass, fordi dette er veldig dårlig for miljøet, sier Klasson.

 
Stort oppmøte tross ugyldig fravær  

Elevene søkte om politisk gydlig fravær. Men dette ble ikke innfridd. Grønn Ungdom, som arrangerte skolestreiken, har likevel ikke grunn til å være skuffet. Allerede en halvtime før anmarsj hadde det samlet seg en stor folkemengde av ivrige elever utenfor rådhuset i Stavanger. Til tross for ugyldig fravær og pøsregn.

– Oppmøte i dag har vært helt fantastisk. Jeg er veldig imponert over alle som ville komme. Jeg tipper det var rundt 500 elever her idag, sier Klasson.

På skiltet til Thea og vennene hennes stod det «Fravær for fremtid». Hun var selv tydelig på hva som var det viktigste å tenke på i dag.

– Alle her i dag skulker skolen. Mange av lærerne var negative til det, men det var også noen som har gitt oss andre oppgaver så vi får være her i dag. Vi syntes det er viktigere å kjempe for klima enn å tenke på at vi får fravær, sier Johansen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *