Koronavirus: Blir kjæledyra syke?

Folk ringer og er bekymret for smittefaren for kjæledyr. Ingen fare, sier veterinærene.

Stadig flere er bekymret for om viruset Covid-19 kan smitte husdyr. Foto: Bruno Cervera

Av: Caroline Jensen Dahle

– Det er viktig at folk forstår forskjellen på sykdom og virus. En hund eller katt kan få viruset i seg, men utvikler ikke sykdommen, sier Sasja Elisabeth Rygg, veterinær og kommunikasjonsansvarlig ved AniCura.

Viruset Covid-19 skremmer stadig flere. Det finnes midlertidig ingen grunn til bekymring. Kjæledyra er utenfor faresonen.

– De fleste virus er artsspesifikke. Det vil si at viruset kun kan smitte mellom arter. Med andre ord ikke gå fra menneske til hund og motsatt. Noen virus gir såkalte Zoonose, det vil si infeksjonssykdommer som kan smitte fra dyr til mennesker. Covid-19 ser ikke ut til å være et slikt tilfelle, sier Rygg.

Hund testet positiv

Det er kommet inn flere bekymringsmeldinger etter at en hund i Hongkong testet positiv for Covid-19. Dette ønsker Rygg å bekrefte ikke dreier seg om smitte.

– Hunden testet svakt positivt, men har ikke utviklet sykdom. Den bodde med en smittet person, og har fått i seg virus fra miljøet, noe som gir utslag på testen, men ikke sykdom, sier Rygg. 

Følger veterinærinstituttet

Kaja Stokestad ved Hinna Dyreklinikk bekrefter det samme som Rygg og ber folk ikke bekymre seg for smittefare overfor dyr.

– Vi følger informasjonen vi får fra Veterinærinstituttet som daglig oppdateres innen alle dyrearter, sier Stokestad.

Veterinærinstituttet har vurdert at situasjonen slik den er i dag ikke utgjør en fare for dyrehelsen i Norge. Norske dyr anses heller ikke som en smittekilde for mennesker.

– Det kommer inn en del henvendelser via Facebook fra bekymrede eiere. De er engstelige for hva en skal gjøre hvis en havner i karantene og må bli hjemmeværende med dyra. Det er ingen fare for smitte, men vi anbefaler å følge normale hygieneprinsipper med tanke på renslighet og generell hygiene, forsetter Rygg.

Ingen grunn til bekymring

Veterinærer rundt og veterinærinstituttet er enstemmige. Budskapet er at eiere ikke trenger å være redde for å vise fysisk kjærlighet overfor dyra.

– Kos dere med hundene og ikke vær bekymret. Siste nytt er at det er ingen fare for dyrehelsen i Norge, påpeker Rygg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *