Lokalfolkets lojalitet berger frisørsalongen

TRAVELT: Frisørene Lill Anita Knutsen og Aina Rygh har hendene fulle etter gjenåpning.

Etter seks nervepirrende uker kan Lilles Hårstudio i Skaun endelig åpne dørene igjen. Nå er timelistene fullstappa og frisørene takker bygda.

Tekst/foto: Sara Tangen Killingbergtrø

– Det er veldig godt å begynne på jobb igjen, og vi har gledet oss til det. Økonomisk sett så var vi egentlig litt spente på hvordan dette ville bli, men jeg tror vi skal overleve nå, sier en lettet og glad Lill Anita Knutsen (34), eier og daglig leder for Lilles Hårstudio.

Klokken ti kommer den første kunden, Kari Myklebust fra Aunbygda, inn i salongen. Hun sonderer terrenget litt, og går målbevisst mot håndspritflasken på benken. Dermed er det klart for den etterlengtede oppfriskningen.

– Det er kjempedeilig å komme tilbake til frisøren. Det virker som ting kan bli litt mer normalisert nå igjen, men en må fortsatt være forsiktig. Jeg og mannen min er i risikogruppa, så jeg er veldig glad for at jeg fikk den aller første timen, sier Myklebust.

Telefonen ringer konstant denne morgenen. Timeplanen er allerede fullbooket to uker fremover i tid. Etter å ha svart på nok en telefon, kommer Knutsen tilbake for å fortsette stripingen.

– Nei, vent litt! Jeg må jo vaske hendene mine først, sier hun.

Støtte fra lokalbefolkningen

Det var lenge en drøm for Lill Anita å drive egen salong. I hjertet av Børsa har den holdt til i snart tolv år. Sjokket var stort da de plutselig måtte stenge på ubestemt tid den 12.mars. I tillegg kom tvilen om salongen ville klare seg økonomisk.

– Ved stenging hadde jeg fortsatt forskuddsskatt, moms, og andre fakturaer på varer liggende som måtte betales. På denne tiden visste vi heller ikke hvordan det ville gå, så for å berge salongen satte moren min i gang en spleis, sier Knutsen.

Da trådte familie, kunder og andre skauninger til. Gjennom spleisen fikk de inn til sammen 80 000 kroner. Det er tydelig at lokalbefolkningen synes det er viktig å ivareta lokale bedrifter som Lilles Hårstudio. Særlig i disse korona-tider.

– Min nærmeste familie sponset ganske mye til spleisen, men også mange kunder rundt omkring. Det at de faktisk er villige til å gi penger for at vi skal klare oss, det gjør godt. Takket være spleisen så vil det gå bra, sier hun.

Det var ikke før senere at frisørsalonger og lignende virksomheter fikk tilbud om statlig hjelp. Med spleisen slipper Lilles Hårstudio å låne seg ut av vanskelighetene som koronakrisen har ført til.

TAKKNEMLIG: Lilles Hårstudio takker på Facebook alle som har bidratt.

Godt forberedt

Frisøren Aina Rygh (34) er salongens eneste ansatt, og har samarbeidet tett med Knutsen gjennom ni år. Hun tror ikke at det vil bli noe problem å følge veilederen og smitteverntiltakene. De to frisørene har tross alt 64 kvadratmeter å holde avstand på.

– Vi er heldige som har såpass stor plass. Men det viktigste er at kundene ikke kommer i det hele tatt skulle de være syke. Det er også viktig at de kundene som kommer er flinke med å sprite hendene sine, sier Rygh.

Etter en hårklipp henter 34-åringen microfiberkluten. Skinnstolen, ventesofaen, benker, overflater og bankterminal – alt som kunden har rørt må vaskes grundig. Det er én av flere krav i smittevernveilederen som Helsedirektoratet ga ut torsdag 23.april.

– På hvilken side av sofaen var det han satte seg nå igjen, undrer Rygh mens telefonen bak disken går av for «ørtogførtiende» gang.

Frisørene vasker grundig mellom hver kunde.

Hva kreves av oss?

I Skaun er det per dags dato kun ett smittetilfelle og fem friskmeldte. Det betyr ikke at frisørbedrifter, neglesalonger eller kunder kan senke skuldrene. Ifølge regjeringa og folkehelseinstituttet vil smitteverntiltakene kunne vare ei god stund framover.

– Verken jeg eller Aina er i noen risikogruppe. Men det er veldig synd skulle noen av oss få korona, for da blir vi jo nødt til å stenge igjen, forteller Lill Anita.

Hva kreves av kunder?

  • Ikke kom til time med symptomer
  • Ikke bruk mobilen i salongen
  • Ikke kom lenge før avtalt time
  • Kom til time med rent hår/skjegg (anbefalt)
  • Vaske/desinfisere hender før og etter time
  • Ha god hoste- og nysehygiene
  • Holde minst en meters avstand til andre
  • Heller benytte betalingskort enn kontanter
  • Avbestille time over telefon/internett dersom symptomer oppstår i forkant
  • Forholde seg til informasjon gitt av salongene og Helsedirektoratet

Hva kreves av ansatte?

  • Ikke kom på jobb med symptomer
  • Vaske/desinfisere hender før og etter hver kundekontakt
  • Holde minst en meters avstand til andre
  • Bruke engangs papirhåndklær
  • Rengjøre og lufte ut lokaler/toaletter daglig
  • Rengjøre hyppig berørte overflater flere ganger daglig
  • Rengjøre/bytte tekstiler som håndklær og kapper mellom hver kunde
  • Informere kunder om tiltak ved timebestilling

Trykk her hvis du ønsker å vite mer om smitteverntiltakene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *