Varsler nye nasjonale tiltak dersom smitten ikke går ned

Regjeringen vil blant annet stenge treningssentre, innføre full skjenkestopp og 2 metersregel samt ikke tillate mer enn ti faste kontakter per person.

av Magnus Rengård Kolstad og Petter Fredheim

Saken oppdateres.

– Lykkes vi med å redusere smitten i mars og april, kan vi begynne å åpne opp igjen i mai, sier statsminister Erna Solberg (H) i Stortinget i dag.

– Vi følger råd fra FHI og Helsedirektoratet, og ønsker derfor å la de lokale tiltakene virke noen dager.

I skrivende stund er det usikkert hva disse tiltakene betyr for folk i Stavanger – da spesielt studenter. Smitten er langt lavere i Stavanger enn i Oslo og Viken; men øker smitten lokalt, vil disse nasjonale tiltakene slå til også her.

– 70 prosent av smittetilfeller i Norge den siste uka er registrert i Oslo og Viken, sier Solberg.

Interessant taktikk

– Det regjeringen gjør nå, er å vise at de har en slags kverktøykasse. Den forteller kommunene at de nå får en sjanse til å innføre egne tiltak for å redusere smitten – og hvis det ikke skjer, trår den inn, sier Anders Børringbo, reportasjeleder i NRK.

Opposisjonen er kritisk til denne taktikken.

«På søndag holdt Erna Solberg tale til nasjonen for å varsle tiltak på tirsdag. På tirsdag holder hun redegjørelse for Stortinget for å varsle at tiltak kan komme seinere. Regjeringen må begrense ordmengden, så folk fortsatt lytter når de viktige ordene kommer», skriver partileder Audun Lysbakken (SV) i en tweet.

Sparer barn og unge

Ifølge en kilde til VG kommer det ikke strengere koronainnstramminger for barn og unge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *