Arbeidsledigheten stiger i Stavanger

Pandemien førte tidlig til en stor andel arbeidsledige mennesker i hele landet. Service- og reiselivsbransjen ble hardt rammet av permitteringer og oppsigelser. Nå, et år etter pandemiens ankomst, er mange i Stavanger fortsatt uten jobb.


Tall fra NAV Rogaland viser at arbeidsledigheten er stigende i Stavanger. Foto: Ssu / Wikimedia Commons

Av: Sabrina Alfonzo

Ferske tall fra NAV viser at Stavanger har fremdeles 5700 personer registrert som arbeidsledige. Det utgjør 7,2% av arbeidsstyrken i kommunen. Dette gjør at Stavanger kommune er den med høyest arbeidsledighet i fylket siden mars i fjor.

– De yrkesgruppene som sliter med høyest arbeidsledighet er reiseliv og transport. Innenfor den hovedkategorien er det spesielt personer som jobber innenfor hotell- og restaurant bransjen, også kjent som servicebransjen, sier seniorrådgiver på NAV Rogaland Gustav Svane.

Slapp unna

– Det har vært en annen måte å drive et hotell på. Vi har heldigvis sluppet å ha «stenge spøkelset» hengende over oss, slik som mange av våre kollegaer i bransjen, sier Gjermund Dahl som er hotelldirektøren på Clarion Hotel Energy.

Clarion Hotel Energy har ikke hatt det like ille som de andre hotellene i landet. De har kun måttet permittere åtte ansatte og har kunnet holde åpent under pandemien. Oljebransjen ble deres redning slik at Dahls hotell ikke måtte stenge dørene.

– Vi har håper på en god sommer og en relativt normal høst, sier hotelldirektøren.  

Bytter bransje

Troy McConahey var en av de 5700 personer som ble permitterte som følge av koronapandemien.

– De kjekkeste delene med å jobbe i utelivsbransjen forsvant litt etter litt. Vi selger ikke bare alkohol, men også «good times», sier McConahey. Han jobbet som assisterende dagligleder på puben Proud Mary i Stavanger Sentrum da korona kom til Norge.

Troy McConahey da han jobbet på Proud Mary før pandemien. FOTO: Privat  

På grunn av den nasjonale skjenkestopp var puben nødt til å stenge. Dette gjorde at McConahey ble permittert to ganger i løpet av 2020. På eget initiativ valgte han å bytte bransje og dette er noe NAV råder flere til å gjøre.

– En måte NAV kan hjelpe er ved å omskolere dem til andre yrker. Det kan også hjelpe med å få opp kompetanse nivået på forskjellige områder. Jeg synes det er veldig viktig, og dette er noe alle NAV kontorer i Norge burde ha mer fokus på, sier Svane.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *