Færre giftemål og flittig bruk av fjellheimen: dette var korona-året 2020

I anledning ettårsjubileumet for pandemien har Statistisk Sentralbyrå (SSB) kommet ut med tall på hvordan ¨annerledes- året¨ har påvirket samfunnet vårt. 

Året har vært preget av strenge restriksjoner. Foto: Dmitry Dreyer (via Unsplash

Av: Solveig Kleven

Det er ikke tvil om at koronapandemien har preget hverdagen vår. Nedstenging og strenge restriksjoner har ført til utallige permitteringer og isolasjon. Savnet etter å kunne se og klemme hverandre er stort, og banale, hverdagslige ting er nå noe av det vi lengter mest etter. Året som har gått gir utslag både positivt og negativt i statistikken. 

En ny reise

Nordmenn har flydd mye mindre i 2020. Flyplassene har stått tilnærmet tomme. Foto: Yousef Alfuhigi via Unsplash.

Flyplassene har stått tilnærmet tomme. Sammenlignet med 2019 sank antallet flyreiser med litt over 60 prosent. I perioden April til juni var antallet flypassasjerer 85 prosent lavere enn året før.

Vi har reist mer innenlands, men hatt langt færre hotellovernattinger. 91 prosent av alle reisene vi gjorde i fjor var hjemme i Norge. Andelen ligger vanligvis på maksimalt 70 prosent. Spesielt på sommeren var forskjellene markante, sammenlignet med forrige år. Spesielt fjellturer ble populært under pandemien. Mer enn en av fem innenlandsreiser ble lagt til fjellheimen. Tallet på de av oss som ikke reiste i det hele tatt i 2020 ble også doblet.

Til tross for at vi benyttet oss mer av det landet vårt har å tilby, gikk pandemien hardt utover overnattingsbransjen. Restriksjonene gikk spesielt utover hotellene. De hadde en nedgang på litt over 40 prosent sammenlignet med 2019. Til gjengjeld dro langt flere nordmenn på campingferie, noe som veiet opp for mangelen på utalandske turister.

Pengebruken flytter

Dagligvarebutikker solgte 12 prosent mer til sammen i 2020. Foto: Mehrad Vosoughi via Unsplash.

Tallene fra SSB viser også at flere har brukt året til å realisere hyttedrømmen. Mellom juli og september i fjor ble det solgt 48 prosent flere hytter sammenlignet med året før. Flest hytter ble solgt i Oslo og Viken. Det kan hende dette ble mulig fordi vi også sparte mer det foregående året. Mange har fått dårligere råd, men restriksjonene stakk kjepper i hjulene på de tjenestene vi vanligvis ville brukt penger på. Som et resultat sparte norske husholdninger 257 milliarder kroner i 2020.

Grensehandlene stupte. Pengene ble isteden brukt innenfor egne landegrenser, noe detaljhandelen i Norge nøt godt av. Nedgangen i harryhandel stupte med nesten 90 prosent. Vi brukte litt under to milliarder på grensehandel i hele 2020. Selvom det høres mye ut, er det mindre enn hva vi har brukt hvert eneste enkeltkvartal de siste ti årene. Pengene vi ikke brukte over grensa ble heller brukt her hjemme, og de ulike butikkene i Norge solgte åtte prosent mer volum i 2020 en året før. Innad i de ulike bedriftene var det flere variasjoner. Det gikk blant annet dårlige for bensinstasjoner, imens byggevarehus og møbelbutikker gikk bedre enn vanlig. Nettbutikker hadde den aller største økningen i omsetning.

Alkoholsalget økte med stengingen av grensene. Det at vi ikke lenger kunne handle Tax Free og reise til Sverige ble tydelig i statistikken. Alkoholsalget har i tidligere år forholdt seg relativt jevnt, men i 2020 økte tallet fra 83 til 95 liter alkoholholdig drikke per person.

Folketall og giftemål

Antall giftemål har hatt en synkende trend det siste året. Foto: Samantha Gades via Unsplash.

Veksten i folketallet har vært den laveste på 20 år. I 2019 ble vi nesten 40 000 flere i løpet av året. Dette tallet er nesten halvert i 2020. En stor grunn til dette er hvor få innvandrere som kom til Norge sammenlignet med tidligere år. Utviklingen i fødsler og dødsfall holdt seg stabil derimot. Til tross for pandemien har vi ikke opplevd overdødelighet. Det døde faktisk 73 færre personer i 2020 sammenlignet med året før. Den lille nedganger i fødsler var forventet og følger den trenden vi har sett i flere år.

Antall bryllup har falt med 19 prosent. Så få bryllup har det ikke vært i Norge siden 1927. Dette er mest sannsynlig på grunn av koronarestriksjoner. Flere har valgt å utsette planlagte bryllup. En av indikatorene på dette er at gjennomsnittsalderen for de som giftet seg gikk opp et helt år for både kvinner og menn. Det er uvanlig stor økning på så kort tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *