Nye smittevernråd for påskeferien

Regjeringen holdt i dag pressekonferanse om påskeferien og hvilke smittevernregler vi da skal forholde oss til.

Helseminister Bent Høie kommer med klare råd for hvordan vi skal oppføre oss i påsken. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Av: Solveig Kleven og Magnus Nordlund

Helseminister Bent Høie sier regjeringen fortsatt er bekymret for situasjonen og at helsevesenet skal bli overbelastet. Samtidig trekker han frem at vi har mer kontroll over situasjonen, og vet mer, enn det vi gjorde for ett år siden.

Nye anbefalinger for påsken

Høie sier at alle må være forberedt på at nasjonale tiltak kan bli endret på kort varsel. Tiltakene som allerede er innført nasjonalt og lokalt vil fortsatt gjelde.

Regjeringen kom med følgende anbefalinger for påskeferien:

  • Hold deg hjemme dersom du er syk 
  • Hyttereiser kan gjennomføres, men kun dersom en er ekstra oppmerksom på smittevern
  • Begrens antall sosiale kontakter til ti i uken, og ha maks 5 gjester i hjemmet
  • Følg reglene som gjelder i kommunen du tilbringer påsken i
  • Overnattingsbesøk frarådes, men barn og unge, samt de som bor alene, får lov til å ha overnattingsgjester av 1-2 faste venner
  • Det frarådes å bevege seg imellom hytter 
  • Regjeringen anbefaler at aktiviteter holdes utendørs og at en burde unngå steder der mange møtes og det er vanskelig å holde avstand, som skistuer, serveringssteder, varmestuer, lekeland badeland o.l
  • Personer som kommer fra steder med høyt smittetrykk og strenge tiltak bør ikke overnatte på hotell der mange samles 
  • Regjeringen anbefaler at alle laster ned smittestopp-appen før påskeferien

Økende smittetrend

Line vold fra Folkehelseinstituttet (FHI) forteller om smittesituasjonen i landet og sier økningen i smitte bekymringsverdig. Den prosentvise økningen har flatet noe ut. FHI følger utviklingen nøye dag til dag, spesielt nå som de nye virusvariantene sirkulerer. De understreker at de kan bistå de enkelte kommunene med å finne ut hvilke tiltak som er best for dem. 

Utviklingen i denne uken viser en oppgang i Rogaland, Viken og Oslo. Trenden i antall nye innleggelser med korona som hovedårsak til innleggelse har steget. Trenden i intensivavdeling har også vært økende de siste ukene, men det har vært en nedgang i dødsfall. Dette skyldes mest sannsynlig vaksinering av den eldre befolkningen. 

Fraråder unødvendige reiser

Justis- og beredsskapsminister Monica Mæland sier at regjeringen sterkt anbefaler at nordmenn ikke reiser utenlands. Mennesker som reiser på unødvendige reiser til utlandet må oppholde seg på karantenehotell til de har fått negativ test. Ordningen skal gi mer kontroll over at folk overholder smittekarantene. De som gjennomfører godt begrunnede reiser skal følge de vanlige karantenereglene. Det samme gjelder nødvendige arbeidsreiser. De nye reglene gjelder f.o.m natt til onsdag.

FHI har ikke regnet spesifikt på smittetrykket i de små hyttekommunene, men trekker frem at det er en risiko for økt smittespredning. Derfor understreker regjeringen viktigheten av å følge smittevernreglene, både i den kommunen du er bosatt i, og den du reiser til.

Vaksiner

Høie bekrefter at FHI setter AstraZenica vaksinen på pause til de vet mer om virkningene. Det viser seg også at vi vil få mindre leveranser av vaksinen enn det som var forventet. 

Jansen vaksinen har blitt godkjent for bruk. Denne gjør at de som tar den blir fullvaksinert etter en dose. Regjeringen håper at målet om at befolkningen er vaksinert til sommeren fortsatt foreligger, men det er for tidlig å love noe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *