Stavangerforsker: Kina vil gjøre guttene mer mandige

Kjønnsrollene i Kina er under endring. Kommunistpartiet bekymrer seg over at guttene blir mer feminine, og vil nå endre på det.

Kinas president Xi Jinping. Foto: Isac Nóbrega (via Wikimedia Commons)

Av: Stina Johnsen Høgås

VG skriver i en artikkel at de kinesiske myndighetene vil opprette kurs i grunnskolen for å gjøre guttene mer mandige. I Kina er det tradisjonelt sett forventet at guttene skal være sterke ledere, være gode i idrett og få gode karakterer.

I februar kom det frem av et notat fra utdanningsdepartementet at kinesiske gutter skulle bli gjort med «mandige». Forslaget er nå på bordet om hvordan dette programmet skal rulles inn i skoler, men flere er uenige i at et slikt program er nødvendig. Mange mener at det strider med moderne kjønnsroller, og at tankegangen er utdatert.

– Gutter trenger ikke utdannelse i maskulinitet, sier Lü Pi til VG. Hun er grunnlegger av den største feministiske mediekanal i Kina, Feminist Voices, som ble forbudt i 2018.

Førsteamanuensis ved kjønnsstudier ved Universitet i Stavanger har også uttalt seg om programmet, og mener at troen om at femininserte gutter risikerer nasjonal kollaps, viser liten tro på eget samfunn.

– Under Xi Jinpings styre er enhver form for mangfold og alternativer som faktisk eller muligens opponerer mot normer og regler i større grad blitt gjenstand for negative sanksjoner, forbud og «re-education» selv om de ikke nødvendigvis kritiserer myndighetene i Beijing, sier hun.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *