Avlyser ski-NM

Det blir ingen NM-konkurranser for Johannes Høsflot Klæbo og resten av langrennseliten i Granåsen neste helg. Avlysningen gjelder også for de andre planlagte idrettene, som blant annet skiskyting og hopp.

Det blir ikke NM på hjemmebane for Klæbo allikevel.
Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons

Skrevet av: Henrik Laursen

Arrangementet NM-veka skulle omfattet renn i en rekke vinteridretter. Foruten langrenn, skiskyting og hopp skulle det også vært kjempet om NM-medaljer i hundekjøring, kombinert og curling.

Nå har Trondheim kommune besluttet å avlyse arrangementet. Årsaken er den kraftige smitteøkningen på i Norge den siste tiden og faren for økt smittespredning.

NM-veka skulle etter planen gått fra 25. til 28. mars.

Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo var blant utøverne som skulle inntatt Granåsen.

– Vi mente veldig lenge at vi skulle få til dette, og at vi skulle holde lyset grønt. Men som alle vet har vi den siste uke sett en uønsket smitteutvikling. Det gjør at det ville ha vært uforsvarlig og umusikalsk å arrangere nå, sier direktør for kultur og idrett i Trondheim kommune, Ola By Rise, til NTB.

Økende smittetrend

Avgjørelsen om avlysning er tatt etter råd fra kommuneoverlegen i Trondheim og dialog med idrettens organisasjoner.

Totalt skulle 600 personer vært involvert i arrangementet, inkludert 70 personer fra NRK.

– Veldig mange kommer fra det området som nå er stengt ned, altså Viken. Forflytning av folk er vanskelig i denne situasjonen, sier Ola By Rise.

Trondheim kommune opplyser til NTB at det var laget gode smittevernprotokoller for arrangementet. I tillegg var det planlagt testing av tilreisende ved ankomst Trondheim eller før avreise fra Oslo.

«I løpet av de siste ukene har imidlertid smittesituasjonen i østlandsområdet utviklet seg i alvorlig retning med et raskt økende smittetall. Det utfordrer kapasiteten for testing og smittesporing, og det blir svært krevende å få/ha kontroll over smitteveiene», skriver kommunen.

Uforsvarlig

Vurderingen som er gjort fra kommunen, er at arrangementet med stor sannsynlighet ville medført smittespredning. I en uttalelse heter det at man måtte ha forventet at en del av de tilreisende ville ha vært smittet.

«Selv om smittevernplanene er gode, vil det store antallet tilreisende øke risikoen for glipper som kan medføre smittespredning også utover den enkelte kohort», heter det i en uttalelse.

Ola By Rise understreker at beslutningen om avlysning ikke ble tatt med lett hjerte.

– Det var svært vanskelig fordi veldig mange har jobbet hardt og over tid med dette, inkludert Trondheim kommune, sier han. Likevel understreker han at liv og helse naturlig nok går foran.

Det pekes også på at det er den mer smittsomme muterte virusvarianten fra Storbritannia som dominerer bildet i Norge i øyeblikket, og at det er påvist at denne gir mer alvorlig sykdom også hos yngre.

Det gjør at kommuneoverlegene og smittevernlegene i Trondheim anser at et arrangement av NM-vekas størrelse ikke lenger er smittevernfaglig forsvarlig. Dette er en vurdering kommuneledelsen har sluttet seg til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *