Menstruasjon øker skaderisikoen

Forskning viser at kvinnelige idrettsutøvere er mer utsatt for å få alvorlige skader i ukene man har eggløsning og menstruasjon. Det fikk Marie Hella Andresen smertelig erfare.

Under en bortekamp mot Kolbotn i fjor, røk Klepp spiller Marie Hella Andresen korsbåndet. Foto: Alexander Larsen

Skrevet av: Henrik Breimyr

– Jeg hørte et knekk i kneet, sier Klepp spiller Marie Hella Andresen.

På en bortekamp mot Kolbotn i fjor, tråkket Hella Andresen oppi et sandhull i banen. Det resulterte i en vridning i kneet, delvis avrevet korsbånd og fem måneder på sidelinjen for den unge angrepsspilleren. Da det skjedde, hadde Hella Andresen menstruasjon.

– Jeg røk faktisk korsbåndet da jeg hadde mensen, jeg tror det er en stor faktor i at damer ryker korsbåndet når de har menstruasjon eller er i den syklusen der, sier hun.

Høyere risiko for korsbåndskader

Forskning peker på en sammenheng mellom menstruasjon og høyere risiko for alvorlige kneskader. Studie gjort ved Norges idrettshøgskole (NIH) viser at kvinnelige håndballspillere har høyere risiko for korsbåndskade den uken dem har mensen, og studier fra USA viser at det er større risiko for skader under perioden med eggløsning.

– I noen idretter er det dobbelt så stor sjanse, andre er det oppe i 3-5 ganger så stor sjanse for å ryke korsbåndet. Det varierer fra idrett til idrett, sier kiropraktor og fysisk trener i Vikingklinikken Tarald Sørenes.

Sørenes jobber med både dame og herrelaget til Viking fotball. Han forteller om en ny rapport fra Fotball Association (FA) i England, som understreker forskjellen mellom kvinner og menn når det gjelder korsbåndsskade i kneet i fotball.

– Den viser at kvinnelige fotballspillere er 8 ganger mer utsatt enn menn, og i enkelte tilfeller opp mot 10 ganger, sier Sørenes.

Østrogen påvirker båndapparat

– Grunnen er at man har noe slakkere båndapparat, og østrogenet påvirker det. Uansett er dette noe vi vet for lite om, sier Professor ved Norges idrettshøgskole, Kari Bø til TV2.

I tillegg til å øke ikke risikoen for skader, kan menstruasjon også være prestasjonssvekkende.

– Migrene, magekramper og ubehag, er noe man kan få. Væskeopphopning i kroppen er heller ikke uvanlig, mange legger faktisk på seg flere kilo. Alt dette kan påvirke idrettsprestasjonen, sier Bø.

Bekymret Kleppspiller

– Du ser jo hvert år hvor mange damer ryker korsbåndet i forhold til menn, det er vanskelig å vite hva man ska gjøre, sier Hella Andresen.

Se mer om dette i dagens Tv sending. https://utsnitt.nettopuis.live/direktesending/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *