Røde tall for fastlands-Norge – NAF mener nye avgifter for elbiler har skylden for fallet

Salgsleder Jan Trzos-Oftedal hos Toyota Sørvest er ikke bekymret for nybilsalget, til tross for bransjens lave salgstall for januar. Han er likevel spent på å se om avgiftene gir utslag i andelen solgte elbiler. Foto: Hallvard Y. Dahl-Ladstein

I januar sank brutto nasjonalprodukt (BNP) i Fastlands-Norge med 0,2%. Det største bidraget til fallet kom fra varehandelsnæringen, mer spesifikt at resultatene fra nybilsalget i januar var svært dårlige, melder Statistisk Sentralbyrå. Seniorrådgiver i NAF mener det skyldes de nye avgiftene for elbiler som kom 1. januar.

Av: Hallvard Y. Dahl-Ladstein

– Nybilsalget har bokstavelig talt stoppet opp etter nyttår. Det er liten tvil om at de nye elbil-avgiftene, og spesielt momsen, har gjort at mange skulle rekke å få seg bil før nyttår, sier Thor Egil Braadland, seniorrådgiver og myndighetskontakt i NAF.

I januar trådte de nye momsreglene for elbiler i kraft. Tidligere var elbiler unntatt momsplikt, mens man etter 1. januar må betale 25 prosent moms på den delen av prissummen som overstiger 500.000 kr. Over 40 000 nye personbiler ble registrert i desember, mens bare 1860 biler ble førstegangsregistrert i januar, noe som er det laveste antallet siden 1962, i følge tall fra Opplysningskontoret for veitrafikken.

Thor Egil Braadland i NAF er kritisk til de nye elbil-avgiftene. Foto: NAF

Mars blir spennende

– Man må se nedgangen i sammenheng med salgstallene før jul. I desember ble det solgt 33 000 nye el-biler, som er 2-3 ganger flere el-biler enn vanlig. Så om man ser desember, januar og februar samlet så er ikke summen så veldig unormal, det som er unormalt er at alt kom i én måned. Mars-tallene blir derfor veldig spennende. De kommer til å fortelle noe om nivået stabiliserer seg på et lavere nivå, eller om dette var en midlertidig bølgedal, sier Braadland.

Han får støtte fra salgsleder i Toyota Sørvest, Jan Trzos-Oftedal, som legger til at det ikke bare var desember som stakk seg ut i fjor.

– 2022 var et rekordår for bilsalg. Vi har ikke hatt lignende tall siden jappetiden, på åttitallet en gang. Hele året har vært spesielt, med mer salg av biler enn hva man kan regne til et normalår, så det er litt vanskelig å trekke direkte sammenligninger, sier Trzos-Oftedal.

Skylder på avgiften

Han forteller at mange biler som har hatt lang leveringstid ble levert og dermed også registrert mot slutten av fjoråret, og at det ikke har vært merkbart færre kunder i butikkene sammenlignet med samme tid i fjor, men at avgiftene helt klart var en stor faktor.

– Desember ble jo en helt fantastisk måned med utrolig mange biler registrert, og de nye avgiftene som kom ved nyttår bidro nok sterkt til at mange som snart skulle skifte bil gjorde det i desember, som jo også gjør at man har fått den veldige nedgangen i januartallene, sier Trzos-Oftedal, som til tross for labre tall i januar ikke er bekymret for salgstallene i 2023.

Negative konsekvenser for elbilsalget

Salgslederen er derimot spent på hvilken type biler kundene vil gå for, for andelen elbiler som blir solgt nå er lavere enn på samme tid i fjor.

– Man vet jo at elbilfordelene skal bli færre etter hvert som vi bytter ut bilparken, og jeg tror at folk som gjerne var skeptiske til elbiler i utgangspunktet, men kanskje ville latt seg overbevise av at elbilene for de aller fleste nå er et fullgodt alternativ til bensindrevne biler, nå gjerne like greit kjøper seg en fossilbil, eller en hybridbil, sier han.

Braadland mener at avgiftene har hatt negative konsekvenser for elbil-salget, og dermed også det grønne skiftet.

– Vi ser fra markedsundersøkelser NAF gjør at interessen for elbiler har dalt det siste halve året. I september skulle 54 prosent ha elbil neste gang de kjøper bil. Nå er tallet sunket til 42 prosent. Det er første gang vi har målt en så stor nedgang, og vi har målt dette spørsmålet siden 2018, sier han.

– Fordi regjeringen trenger penger

Braadland jobber mye med elbilpolitikk som myndighetskontakt i NAF, og han er kritisk til at regjeringens avgiftspakke rammer elbiler spesielt hardt.

– Selv om elbiler fortsatt har lavere brukskostnader enn eksosbiler, så har folk fått med seg at det har vært en ketchup-effekt på elbilavgifter fra og med 2023. Økte bompenger, vektavgift, moms og omregistreringsavgiften har alle blitt innført eller blitt økt fra nyttår. Det er ingen tvil om at dette gjøres fordi regjeringen trenger penger, sier elbillobbyisten.

– NAF mener at avgiftene burde vært flyttet fra kjøp og eie til bruk og belastning. Derfor etterlyser vi en ordentlig gjennomgang av framtidens bilavgifter, framfor å forsøke å overføre gårsdagens avgifter fra ekosbilen til elbilen, slik de gjør nå i rykk og napp, avslutter Braadland.

– Man sier jo fra politisk hold at bransjen innen få år bare skal selge nye nullutslippsbiler, men hvordan de skal klare denne overgangen på så kort tid har jeg vansker med å se, i hvert fall når gulrøttene forsvinner, sier Trzos-Oftedal.