Slik har nyhetsprosjektet egentlig vært

Om få timer er nyhetsprosjektet 2023 historie. De siste to ukene i redaksjonen til Utsnitt, har det vært mulig å observere både blod, svette og tårer. Bli med på innsiden og få et innblikk i kampen om tilværelsen.

Sliten student. Foto: Gi meg livet mitt tilbake.

Av: To studenter som er klar for å få livet sitt tilbake.

Nettredaksjonen, også kalt hvilepuls

En dag i nettredaksjonen starter før fuglene synger, og en vil etter kort tid komme på fornavn med renholdspersonalet, da de er de eneste som er på skolen på denne tiden av døgnet. Dagen starter 07:30 for en oppdatering av nyhetsbildet.

– Det kunne vel vært litt mer produktivt, sier Christian Aras Shuany

Deretter starter felles morgenmøte, ledet av vår alles kjære Espen Reiss Mathiesen. Der får alle redaksjonene dele sine erfaringer fra gårsdagen og planene for dagen. Noen deler av morgenmøtet er ekstra inspirerende, forteller Aras.

– Innslagene fra Hanse var motiverende. Det var som å være tilbake i en fotballgarderobe, sier Aras.

Innslagene han referer til var en oppfordring om bedre storytelling, noe alle studentene måtte ta med seg inn til hver sin redaksjon sitt morgenmøte. Her går vaktsjef gjennom dagens plan og setter alle i arbeid. Noen er mer forberedt enn andre og har saker klar på forhånd.

– Jeg hadde jo forberedt meg godt, og hadde en plan for alle sakene før jeg kom på nett, sier Aras.

Felles frokost. Foto: Engasjert lærer

Aras trekker frem onsdagen denne uken, som en minneverdig dag på nett. Her forteller han at dagen startet med felles frokost, arrangert av studentene i nettredaksjonen selv. Han er klar på at den opplevelsen var i en helt egen liga og det gøyeste med opplevelsen, var å se de andres ansiktsutrykk lyse ut: «Hvorfor er ikke jeg her«. Selv om Aras & co kunne oppgi fine dager med hvilepuls har det vært sterke inntrykk og faglig utbytte.

– Ja, jeg skrev jo en feature som vi ikke har øvd på ennå. Den dagen var ikke jobben min å være en journalist men et menneske. Både meg og fotografen, Sander satt bilen etterpå med en liten klump i magen, sier Aras.

Den sterke historien om Alf Inge sitt siste ønske kan du lese her.

Det var flere som fikk kjenne på kroppslige reaksjoner denne dagen. Vår kjære reporter Elise fikk oppleve offentlig skam, avvisning og rare blikk, da hun skulle lage en SoMe-video til en kondomsak. Hun gikk da rundt på hele UiS og spurte om studenter brukte kondom eller ikke.

– Det startet friskt og uten skam, noen timer senere ble jeg også dødsklein, fordi omtrent alle jeg spurte nektet å svare og syntes åpenbart dette var veldig pinlig, sier Elise.

Fra vondt til verre skal det bli. Reporter Christian har nemlig en episode friskt i minne.

– Jeg har skrevet et sitat som jeg har fått høre i etterkant. Jeg er dårlig på norske uttrykk. Vi var på Norske talenter og jeg intervjuet han godeste Apollo som var flink til å danse. Jeg skulle i artikkelen få frem at han var litt nervøs. Jeg skrev «Han prøver å holde nervene i stål». 

Les artikkelen om Apollo som holder nervene i stål her.

Da vi spurte hvilket terningkast Aras gir nettredaksjonen var han både rask og bestemt i sin anmeldelse.

– Nett får en sterk 5. Jeg trengte den, det er ingen tvil om at tv i forkant var for intenst og utmattende og det å kunne kose seg litt på nett, var nødvendig. Ragnhild har vært utrolig flink, spesielt i veiledningen med featuren, sier Christian Aras Shuany.

Betenkningstid. Foto: Engasjert student

Radioredaksjonen også kjent som «hvordan bruker man pro tools?»

En dag i radioredaksjonen starter noe senere enn nett, men samtidig som tv, 08:15. Gjengen møtes sammen med de andre redaksjonene, til det som du sikkert har skjønt er et felles kritikk- og motivasjonsmøte. Etterfulgt av eget møte med radio redaksjonen. Her går man likt som på nett gjennom dagens plan, før de forvirrede reporterne løper ut med hver sin zoom i hånden, på jakt etter et godt nyhetspoeng. De gjenværende setter seg ned i U1 for å febrilsk begynne å plage potensielle gjester.

U1 desken i dag ledet av Molvær, Elise og Henrik. Foto: Engasjert student.

– Etter morgenmøte så begynner jeg å ringe rundt. Det har vært både krevende og stress. Det er så mange som ikke vil være live, sier dagens programleder Kristin Molvær.

Noen timer senere kommer radio reporterne tilbake litt mindre forvirret, og med godt mot. Etter en runde innom U1 desken, vaktsjef og programlederne er tvilen om det gode nyhetspoenget tilbake.

– Det lukter jo noen tynne saker, men det er vel litt typisk nyhetsuken. 

U1 desken i dag ledet av Molvær, Elise og Henrik. Foto: Engasjert student.

Det tar heller ikke lange stunden før en kan høre noen spør «Hvordan bruker man pro tools?» Derfra øker stressnivået betraktelig frem til sending og hasteredigeringen er i gang.

– Det er en del roping. Blir litt dårlig S mellom meg og vaktsjef. Hurtigskrive om head og intro til nynorsk og formuleringer. Man prøver desperat å prøve å klemme inn en generalprøve. I går var tommel opp rett før sending at den ene saken kom med likevel. Da så jeg bare en tommel opp fra regi med publikum fra Bodø, sier Molvær.

Da vi spør Molvær om terningkast på radio bruker hun hakket lengre tid enn Aras på å svare.

– Radio får en 4. Øystein er ekstremt dyktig og veldig rolig, men til tross for det ligger pulsen nærmere makspuls enn hvilepuls for å si det sånn, sier Molvær.

Givende arbeidsoppgaver

Redaksjonen har ikke bare bestått av reportere, fotografer, redigeringsvakter eller regi. En finner også roller som taxisjåfører når reportere ikke klarer å ta kollektiv transport, og enkelte matansvarlige som skaffer is og berlinerboller. Dette kan kanskje virke som et dårlig faglig utbytte, men den ansvarlige for is, fortalte eksklusivt til oss at han nå har lært hvor den beste Pin up og First Price-saftisen kjøpes.

Med det vil vi si: Snipp, snapp, snute og endelig er nyhetsprosjektet ute.

Over og ut, klem oss 🙂